Mai ieftin si comod cu Internet Banking

Mai ieftin si comod cu Internet Banking

Cei care au acces la Internet pot utiliza o solutie foarte comoda de a realiza tranzactiile dorite: Internet Banking. Clientii au posibilitatea de a dispune de la distanta de serviciile bancilor. Putem glumi putin si afirma ca “vine muntele la Mahomed”. Sunt necesare doar un calculator, indiferent de localizarea acestuia, si o conexiune la Internet.

Cei care au acces la Internet pot utiliza o solutie foarte comoda de a realiza tranzactiile dorite: Internet Banking. Clientii au posibilitatea de a dispune de la distanta de serviciile bancilor. Putem glumi putin si afirma ca “vine muntele la Mahomed”. Sunt necesare doar un calculator, indiferent de localizarea acestuia, si o conexiune la Internet. Accesul la acest serviciu este asigurat non-stop, in fiecare zi.

In Romania, mai multe banci ofera servicii de Internet Banking, precum BCR, BRD, Bancpost, HVB Bank, Banca Transilvania sau Finansbank.

Tranzactii prin instrumente de plata electronica cu acces la distanta – de tip Internet Banking, Home Banking sau Mobile Banking – pot fi efectuate de mai mult timp la bancile romanesti. Pentru a oferi clientilor un astfel de serviciu, bancile trebuie sa primeasca un aviz emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI). In acest moment, conform datelor existente pe site-ul MCTI, un numar de 35 de servicii de Internet banking, mobile banking si home banking sunt avizate, emise de 25 de banci. Dintre acestea, majoritatea serviciilor avizate sunt de tipul Internet Banking – 20,  Home Banking 14 si numai 3 de tip Mobile Banking. Continuarea acestei activitati depinde insa de reinnoirea avizelor Ministerului Comunicatiilor.

Pentru a beneficia de un serviciu de Internet Banking trebuie urmati cativa pasi foarte simpli. Nu trebuie decat sa fii client al unei banci care ofera servicul pe care il agreezi, adica sa ai un cont deschis la banca si sa completezi o cerere pentru furnizarea acestui serviciu, urmand sa primesti aplicatia care trebuie instalata pe calculatorul personal, in cazul Home Banking, sau sa intri direct pe site-ul bancii, pentru varianta de Internet Banking. Diferenta dintre Home Banking si Internet Banking este ca in cazul primului serviciu vei realiza operatiunile bancare dorite prin intermediul unui soft instalat pe computerul personal, in timp ce in cazul solutiilor de tip Internet Banking trebuie doar sa intri pe pagina de Internet a bancii dedicata serviciului respectiv si sa te loghezi, urmand ca de pe aceasta pagina securizata sa efectuezi operatiuni.

Avantajele folosirii serviciilor de Internet Banking

Principalul avantaj este efectuarea de operatiuni bancare on-line, de la distanta. Astfel eviti stresul si aglomeratia de la ghiseele bancii. Sunt necesare doar un calculator, indiferent de localizarea acestuia si o conexiune Internet. Accesul la acest serviciu este asigurat în tot timpul anului, 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana. De asemenea, acest serviciu este simplu de folosit. Navigarea pe site-urile dedicate Internet banking-ului este simpla si intuitiva, majoritatea interfetelor acestui produs fiind "user friendly". Accesarea acestui serviciului Internet Bankig se poate realiza de oriunde, daca ai un calculator conectat la Internet.

Pentru a incuraja folosirea Internet banking-ului, bancile percep comisioane mai mici pentru operatiile on-line decat pentru cele realizate la ghiseu. Comisioane pentru operatiuniile on-line pot sa scada chiar si la jumatate, cum este cazul serviciului “Online B@nking” de la HVB Bank. Insa scaderea comisoanelor pentru tranzactiile on-line nu este doar o strategie de marketing, ci rezulta si din faptul ca, utilizand serviciile de electronic banking sari peste o veriga din lantul client-banca: functionarii. Bancile realizeaza astfel o economie de munca si o reducere a costurilor, ceea ce este normal sa se reflecte si asupra costurilor Internet Banking-ului.

Mai mult, o parte din banci, precum Eurom Bank, Alpha Bank, BCR, Emporiki Bank, Finansbank, HVB Bank sau Romexterra Bank ofera Internet Banking clientilor gratuit, fara sa perceapa nici un abonament lunar.

Tranzactiile au loc online si in timp real, beneficiind de acelasi grad de protectie acordat de banca propriului sistem informatic. Securitatea tranzactiilor realizate prin Internet este si principalul aspect care ar trebui sa-l intereseze pe client. Conexiunea la Internet este monitorizata in permanenta, iar pentru accesul in sistemul informatic al bancii fiecare abonat are un nume de utilizator si o parola. In cazul unor servicii de Internet Bankig, precum “Internet eBank” (Bancpost), “Eurom Online” (Eurom Bank), “FINANSnet” (Finansbank) sau “Online B@anking” (HVB Bank), accesul se face pe baza unor parole dinamice, diferite la fiecare logare si care sunt generate de un dispozitiv (Digipass) pe care ti-l inchiriaza banca. Dispozitivul de securitate Digipass este accesat prin introducerea unui P.I.N.(numar personal de identificare).

Ce operatiuni se pot realiza prin Internet Banking

Prin Internet Banking se pot realiza toate operatiunile disponibile si la ghiseul bancii, exceptandu-le pe acelea cu numerar: plati in lei sau transferuri in valuta in sistem intra si interbancar, alimentarea conturilor, achitarea taxelor si impozitelor, obtinerea de extrase de cont, constituirea de depozite, achitarea ratelor de credit, accesul la informatii bancare utile sau licitatii si schimburi valutare. Pentru a edificare mai buna asupra modului in care functioneaza Internet Banking-ul si a vedea ce operatii se pot realiza, cateva banci (Banca Transilvania, BRD, HVB Bank, Romexterra Bank) ofera clientilor pe paginile propri de web un demo cu acest serviciu.

Alpha Click – Alpha Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 30% decat la ghiseul bancii
Operatiuni:
– ordine de plata în lei, viramente
– ordine de plata catre buget
– ordine de plata în valuta la intern
– dispozitii de plata valutara exerna
– constituirea depozitelor la termen
– lichidare depozite la termen
– ordin de vânzare valuta
– ordin de cumparare valuta
– schimb valuta-valuta
– utilizare credit
– rambursare credit
– import ordine de plata
– export ordine de plata
– la alegere, platile pot fi efectuate cu data curenta sau se pot planifica pentru o data ulterioara
– poti administra eficient resursele tale financiare în acord cu prioritatile fiecarei plati

Internet eBank – Bancpost
– accesibil persoanelor fizice si juridice
Operatiuni
Serviciul este structurat în 9 module functionale: Administrare, Conturi, Extrase de cont, Ordine de plata lei, Ordine de plata valutara, Informatii financiar-bancare, Carduri si Taxe. Se pot efectua:
– plati prin ordine de plata de compensare sau de trezorerie
– transferuri interbancare de sume intre conturile proprii de card si/sau curente
– verificarea conturilor
– obtinerea de extrase de cont
– tranzactii valutare
– plata taxelor si impozitelor locale

e-BCR – BCR
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt aceleasi ca la ghiseul bancii
Operatiuni
– plati in lei, din contul curent, in sistem intra si interbancar
– transferuri in valuta in sistem intrabancar, intre diferite conturi
personale
– alimentarea conturilor de card de debit emise de BCR, din conturile
curente in lei si valuta
– obtinerea extraselor de cont pentru conturile in lei si valuta si pentru
conturile de card de debit
– achitarea taxelor si impozitelor locale
– constituirea de depozite la termen in lei si valuta si cumpararea/rascumpararea de certificate de depozit cu discont
– achitarea ratelor de credit in lei si valuta, inclusiv la cardurile de credit
– vanzarea/cumpararea de valuta
– accesul la informatii financiar bancare utile, cuprinse in Buletinul Informativ
– efectuarea de licitatii valutare
– transmiterea de mesaje informative tip "text" intre banca si client, in legatura cu operatiunile efectuate
– achitarea prin intermediul instrumentelor de plata electronica a datoriilor catre bugetul local

BRD-NET – BRD
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– se percepe un abonament lunar de 1 euro pentru persoanele fizice si 8 euro pentru persoanele juridice
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 10% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– transferuri intre conturi
– transferuri catre beneficiari
– creare de depozite
– consulti soldurile conturilor predefinite si detaliile operatiunilor efectuate pe acestea si cautati o operatie specifica dupa criteriile pe care singur le-ai stabilit
– consulti gama produselor oferite de BRD

BT 24 – Banca Transilvania
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– se percepe un abonament lunar de 2,5 RON pentru persoanele fizice si 20 RON pentru persoanele juridice
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 10% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– plati in lei catre orice beneficiar
– plati in lei catre Trezoreria Statului
– plati de utilitati
– alimentari card
– plati de salarii in conturile de card BT ale angajatilor
– plati valutare interne si externe
– vanzari-cumparari valuta
– constituiri si desfiintari depozite

Emporiki Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt aceleasi ca la ghiseul bancii
Operatiuni
Poti realiza toate operatiunile puse la dispozitie in mod clasic clientilor, precum
– transmiterea de instructiuni referitoare la ordine de plata in lei si valuta
– alimentari de carduri
– schimburi valutare
– constituiri si spargeri de depozite la termen
– poti solicita in orice moment informatii despre situatia conturilor bancare si poti primi mesaje in legatura cu efectuarea fiecarei tranzactii

Eurom Online – Eurom Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 15% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– plati in lei
– transferuri intre conturi curente
– schimburi valutare
– definirea unor sabloane pentru ordine de plata
– posibilitatea programarii platilor la o anumita data sau cu o anumita regularitate
– managementul depozitelor (constituiri sau lichidari)
– vizualizarea extrasele de cont
– facilitatea de interogare a bazei de date CIP (Centrala Incidentelor de Plata)

Finans Net – Finansbank
– accesibil persoanelor juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt aceleasi ca la ghiseul bancii
Operatiuni
– plati catre beneficiari
– transferuri intre conturi
– managementul depozitelor
– programarea platilor
– vizualizarea extrase de cont
– schimburi valutare

Online B@nking – HVB Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit, insa trebuie sa achiti 20 de euro garantie pentru Digipass, suma ce va fi restituita atunci cand renunti la acest serviciu
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 50% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– verificarea soldului si a tranzactiilor de pe conturile personale – ordonarea de plati interne in lei si in valuta
– plati externe
– transferuri interne (schimburi valutare intre conturile aceluiasi client) – efectuarea de plati interne programate
– efectuarea de depozite la termen

Libra Web banking – Libra Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 25% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– vizualizarea conturilor si soldurilor aferente
– efectuarea de plati in lei catre beneficiari si catre bugetul statului – efectuarea de plati in valuta
– programarea platilor in avans
– schimb valutar spot si forward (vanzare, cumparare, conversie valutara)
– managementul depozitelor (constituire/ spargere depozite)
– vizualizarea extraselor de cont (istoric, ultimul extras cerut)
– vizualizarea miscarilor pe cont derulate intr-un anumit interval de timp
– vizualizare istoric tranzactii
– posibilitatea de a importa si exporta ordine
– managementul beneficiarilor
– monitorizarea ordinelor in timp real

Terra Banking – Romexterra Bank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– serviciul este gratuit
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 15% decat la ghiseul bancii – taxa lunara de neutilizare a serviciului 2 euro/utilizator
Operatiuni
– transferuri intre conturi proprii : alimentare carduri, plata ratelor la credite, alimentarea depozitelor de tip acumulare
– ordine de plata simple si de trezorerie
– programare ordine de plata simple si de trezorerie
– schimburi valutare
– conversii valutare
– plati externe
– dispozitii de transfer valutar
– plata facturilor Connex, RomTelecom, Zapp
– plata altor utilitati
– constituiri si desfiintari de depozite
– deschideri de conturi curente in lei si valuta
– alimentari carduri proprii sau pentru angajati
– virare salarii pe carduri pentru angajati

UniCredit Internet Banking – UniCredit
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– se percepe un abonament lunar de 2 euro pentru persoanele fizice si 5 euro pentru persoanele juridice
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu 10% decat la ghiseul bancii
Operatiuni
– vizualizarea soldului conturilor la banca UniCredit Romania
– vizualizarea tranzactiilor efectuate pe conturile la banca UniCredit Romania, cu explicatiile aferente acestora
– definirea unei liste de beneficiari de plati
– transferuri catre clienti UniCredit Romania
– Plati catre furnizori
– Plati programate (rate leasing, rate credit)
– Plati catre bugetul de stat
– Schimburi valutare
– Constituire de depozite

MultiCash@SmartOffice – Volksbank
– accesibil persoanelor fizice si juridice
– comisioanele pentru operatiuni sunt mai mici cu pana la 50% decat la ghiseul bancii. Comisioanele se pot negocia in functie de volumul tranzactiilor
Operatiuni
– plata facturilor: telefonie fixa, telefonie mobile, energie electrica etc.
– plata salariilor
– tranfer dintr-un cont in altul: alimentare card, alimentare conturi
– plati in lei si valuta
– consultarea cursurilor valutare si a altor informatii de trezorerie
– vizualizarea extraselor de cont
– posibilitatea de transfer a rapoartelor in programe de contabilitate sau importarea din programe de contabilitate in aplicatia de Internet Banking

Internet Banking-ul devine un serviciu din ce in ce mai folosit de romani. Raportat la populatia on-line, numarul utilizatorilor (care cuprinde atât persoane fizice, cât si persoane juridice) are un potential semnifiativ de crestere. Potrivit rapoartelor MCTI,
numarul utilizatorilor de Internet Banking a ajuns in toamna anului trecut la aproape 85.000 de utilizatori, in conditiile in care la sfarsitul primului trimestru din 2005 se inregistrau 56.000 de clienti ai serviciilor de electronic banking. Volumul tranzactiilor a crescut de la 1,6 milioane in primavara lui 2005, la 2,8 milioane spre sfarsitul anului
2005.

Statisticile bancilor arata ca serviciile de plata electronica la distanta sunt utilizate in principal de companii. Bancile vor incerca pe viitor cresterea numarului de clienti persoane fizice care utilizeaza Internet-Banking-ului, deoarece acest tip de serviciu, desi nu le aduce profituri importante bancilor, realizeaza o economie de munca si fluidizeaza activitatea bancilor.

Acest material nu poate fi preluat decat cu specificarea sursei.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos