Lupta cu inflatia include sugrumarea creditului in valuta

Lupta cu inflatia include sugrumarea creditului in valuta

Guvernatorul Bancii Nationale a declarat ca Banca Centrala "va da jos inflatia" cu orice cost. Una dintre cauzele care au contribuit la ratarea inflatiei pe 2005 a fost cresterea creditului in valuta. – Chiar daca masurile de temperare a majorarii imprumuturilor in valuta sunt caracterizate drept neortodoxe, suntem decisi sa apelam la toate parghiile pe care

Guvernatorul Bancii Nationale a declarat ca Banca Centrala "va da jos inflatia" cu orice cost. Una dintre cauzele care au contribuit la ratarea inflatiei pe 2005 a fost cresterea creditului in valuta. – Chiar daca masurile de temperare a majorarii imprumuturilor in valuta sunt caracterizate drept neortodoxe, suntem decisi sa apelam la toate parghiile pe care le avem la dispozitie pentru a incetini cresterea finantarilor in euro, a mai spus guvernatorul.

Trebuie sa intelegem ca timpul a devenit foarte scurt pentru Romania si ca tintele de inflatie de 5% pentru anul 2006 si 4% pentru anul 2007  trebuie atinse cu orice pret, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Potrivit domnului Mugur Isarescu, tendintele de crestere observate in cazul imprumuturilor in valuta nu descurajeaza echipa de la BNR. "Situatia ramane complicata, insa acest lucru ne ambitioneaza", a subliniat seful Bancii Centrale.

Guvernatorul Bancii Centrale a avertizat bancile comerciale ca BNR nu va relaxa sub nici o forma masurile politicii monetare. "Am intarit, intarim si vom intari politica monetara", a spus Isarescu. Domnia sa nu a ascuns faptul ca Banca Nationala asteapta cu interes o majorare a dobanzilor pe plan international, care ar forta bancile comerciale din Romania sa ridice costurile la creditele in euro, pierzand astfel din atractivitate.

Mugur Isarescu: Luati credite in lei

Mugur Isarescu s-a referit la faptul ca in Romania a fost rezolvata problema finantarii, care insa acum s-a intors impotriva tarii noastre. "Avem bani suficienti, insa trebuie sa-i cheltuim cumpatat", a precizat guvernatorul. Ideea sugerata de seful bancherilor este ca pe piata romaneasca exista o cerere prea mare, ceea ce forteaza cresterea preturilor si, in acest fel, a inflatiei. Cererea prea mare este alimentata si de creditele in valuta, preferate de romani pentru costul mai mic in comparatie cu imprumuturile in moneda nationala.

Sfatul oficialului BNR pentru romani a fost sa mizeze pe lei, daca tin neaparat sa se imprumute, fapt ce va contribui la reducerea inflatiei. "Asta trebuie sa faca si Guvernul. Sa treaca de la finantarea externa la cea interna la lei pentru proiectele de infrastructura", a mai declarat Mugur Isarescu.

Creditele institutiilor nebancare vor fi reglementate

De asemenea, BNR a anuntat ca va implementa rapid ordonanta privind creditele acordate de institutiile nebancare, astfel creditul acordat de aceste institutii va deveni unul reglementat.

Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, in aceste conditii vor exista avantaje deoarece un astfel de credit devine mai putin riscant, dar, pentru populatie vor fi si dezavantaje pentru ca astfel de credite nu se mai pot lua atat de facil ca pana acum.

Pentru a vizualiza prezentarea Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei de la conferinta de presa si Raportul trimestrial asupra inflatiei – februarie 2006,  acceseaza www.bnr.ro, sectiunea "Noutati".

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos