Lovitura de teatru in topul bancilor din Romania

Lovitura de teatru in topul bancilor din Romania

Toti analistii asteapta cu infrigurare raportarea rezultatelor financiare de catre bancile comerciale din Romania dupa primul semestru al anului in curs. De ce? Pentru ca topul bancilor in functie de active este foarte posibil sa arate mult diferit fata de cel consemnat la finele lui 2005. Si mai ales de la locul 3 in jos.

Toti analistii asteapta cu infrigurare raportarea rezultatelor financiare de catre bancile comerciale din Romania dupa primul semestru al anului in curs. De ce? Pentru ca topul bancilor in functie de active este foarte posibil sa arate mult diferit fata de cel consemnat la finele lui 2005. Si mai ales de la locul 3 in jos. Daca in partea superioara nu sunt asteptate miscari surprinzatoare, decat un nou regres al Raiffeisen Bank… nu acelasi lucru se poate spune despre jucatorii ce ocupa locurile 4 – 10. Practic, in aceasta zona putem vorbi despre o lovitura de teatru, actorul principal fiind Banca Transilvania.

Raiffeisen pe tobogan, Banca Transilvania intra in Top 5

De multe ori, victoria unei echipe de fotbal este pusa pe seama jocului prost al adversarului. Aceeasi situatie este valabila si pentru sistemul bancar. Dupa primele sase luni ale anului curent, mai multe echipe bancare au aratat un joc lamentabil, nu mai putin de cinci banci inregistrand scaderi continue ale cotei de piata in functie de active. Motivul nu este acelasi, trei dintre acestea (HVB Bank, CEC si Bancpost) fiind aproape sau in plin proces de reorganizare (fuziune, privatizare si rebranding). Celelalte doua, ABN Amro si Raiffeisen Bank au consemnat scaderi constante pentru ultimele 18 luni, erodandu-si cota de piata. Un caz aparte il constituie austriecii de la Raiffeisen Bank, care nu au reusit sa se redreseze de la finalul anului 2004, pierzand in tot acest timp aproape 1,5 puncte procentuale. O sansa pentru revitalizarea operatiunilor derulate in Romania – preluarea CEC – a esuat in urma excluderii bancii din procesul de privatizare al celei mai batrane banci de pe malurile Dambovitei. Publicatia BankingNews a mai analizat pe larg situatia bancii austriece in articolul "Raiffeisen este in pericol…", vorbind in special de faptul ca locul trei nu mai pare o fata morgana pentru celelalte banci, Raiffeisen devenind o echipa "de batut". Dintre perdantii de pozitii in clasamentul bancilor, Bancpost pare a fi cea mai fericita, pentru ca dupa o perioada destul de alambicata, cu variantii sinusoidale ale cotei de piata, pricinuita de rebranding-ul impus de EFG Eurobank, viitorul pare sa sune bine. Banca a revenit la cota de piata detinuta in aceeasi perioada a anului trecut, masurile de reorganizare dand deja roade.

Banca Transilvania este principalul beneficiar al evolutiilor primului semestru din 2006. Pentru ca nu a stat cu mainile in san, continuandu-si cresterea cotei de piata cu aproape jumatate de procent in ultimele sase luni. Aceasta majorare coroborata cu scaderile consemnate de adversari a propulsat Banca Transilvania pe un nesperat (atat de curand!) loc cinci. Privind evolutia din ultimele 18 luni, se poate observa o crestere sanatoasa a bancii, fiecare sase luni contribuind cu aproximativ jumatate de procent la cota de piata. Banca Transilvania are insa sanse mici sa-si pastreze pozitia a cincea in conditiile in care HVB Bank si Banca Tiriac sunt pe cale sa finalizeze fuziunea, incepand de anul viitor fiind prevazuta comunicarea rezultatelor financiare ca o singura entitate. Chiar daca fuziunea le-a erodat serios cota de piata, cele doua banci detin impreuna putin peste 6% din activele sistemului bancar romanesc. Ca sa-si pastreze locul cinci, Banca Transilvania ar trebui sa creasca in urmatoarele sase luni cu peste un punct procentual, in timp ce HVB Tiriac sa-si continue declinul. Dar cum Banca Transilvania este obisnuita deja cu aceste situatii, nimic nu pare imposibil!

Va prezentam in continuare topul primelor 10 banci din Romania, in functie de cota de piata detinuta. Sursa celor mai recente date, pentru luna iunie, este publicatia Bursa.

Banca /
Pozitie
Martie 2005 (%) Iunie 2005 (%) Decembrie 2005 (%) Martie 2006 (%) Iunie 2006 (%)
 1. BCR  25,9 25,1 25,7 25,9 25,6
 2. BRD  13,4 14,7 15 15,2 15,4
 3. Raiffeisen Bank 9,3 8,8 8,7 8,0 7,91
 4. ING 5 4,9 5,3 6,3 5,57
 5 Banca Transilvania 3,1 3,4 3,9 4,0 4,34
 6. CEC 5,3 5 4,4 4,5 4,22
 7. Alpha Bank 3 3,2 3,8 4,1 4,22
 8. Bancpost 4,7 4,2 4,5 4,0 4,19
 9. HVB 5,2  – 4,9 4,2 4,08
 10. ABN Amro 4,5 6,4 3,7 3,5 3,44

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos