Locul al doilea in topul deprecierii fata de Euro: Leul romanesc in lupta stransa cu cel moldovenesc

Locul al doilea in topul deprecierii fata de Euro:  Leul romanesc in lupta stransa cu cel moldovenesc

Dupa primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, Dinarul sarbesc a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro (6,8%), urmat de Leul moldovenesc cu 5,5% şi, respectiv, de Leul romanesc cu o scadere de 5,3%; in ceea ce priveşte monedele din UE, la finele perioadei precizate, Leul ramane singura moneda care s-a

Dupa primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, Dinarul sarbesc a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro (6,8%), urmat de Leul moldovenesc cu 5,5% şi, respectiv, de Leul romanesc cu o scadere de 5,3%; in ceea ce priveşte monedele din UE, la finele perioadei precizate, Leul ramane singura moneda care s-a depreciat in comparatie cu moneda unica. „Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea Leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa. Scaderea Leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o creştere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs şi pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea; deficitul bugetar al Romaniei dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar şomajul este in scadere fata de anul trecut. In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in creştere, economia in scadere etc. In același timp, Republica Moldova se confrunta cu un val de criza, inclusiv pe fondul secetei accentuate din acest an.
Forintul maghiar şi Zlotul polonez raman monedele din Europa cu cele mai mari caştiguri fata de Euro, dupa primele zece luni, de 9,2% şi, respectiv, 7,3%. “O evolutie interesanta o are Lira turceasca, destul de putin afectata de situatia tensionata din regiunea sa, aceasta marcand pe pietele financiare o apreciere de cca 4,6% fata de Euro in acest an. Potentialul economic al Turciei este atat de interesant pentru investitori, incat se pare ca eclipseaza alte evenimente”, a precizat Victor Safta. Turcia este pozitionata strategic la “granita” dintre Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrala, fapt ce faciliteaza reorientarea exporturilor din UE catre alte piete. Economia Turciei este a 16-a in lume, crescand accelerat in ultimii ani (9% in 2010 şi 8,5% in 2011). Riscul supraincalzirii economiei a fost disipat in 2012, creşterea economica prevazuta fiind in jurul valorii de 3%.
In ceea ce priveşte evolutiile raportate la luna octombrie, Euro a inregistrat uşoare creșteri fata de majoritatea monedelor. Criza datoriilor suverane este insa inca departe de a fi solutionata, iar prognozele institutiilor financiare internationale pentru 2012 şi 2013 sunt periodic revizuite in scadere. „Pe parcursul lunilor viitoare vom asista la evenimente ce ar putea avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare: momentele critice ale crizei datoriilor nu au trecut, iar Europa va resimti in continuare turbulentele, la fel și Romania și, respectiv, Leul. BNR are instrumentele necesare pentru a reactiona la astfel de cazuri; sa speram ca acestea nu vor fi ingreunate de presiuni interne asupra monedei nationale, cauzate de situatii politice tensionate ce ar putea sa apara stimulate fiind de evenimente pre- sau post- electorale”, a precizat Victor Safta.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos