credius.ro

Lipsa de lichiditati pune in dificultate bancile romanesti

26 februarie 2007

In ciuda evolutiei rapide inregistrate in 2006, sectorul bancar romanesc prezinta un important potential de crestere, avand in vedere ca acest segment este de cel putin doua ori mai redus decat in tarile care au aderat la UE in 2004 (Cehia, Estonia, Hungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia and Slovenia). Cu toate acestea, cresterea sectorului bancar din Romania ar putea fi serios afectata in viitor de lichiditatea redusa, apreciaza analistii EFG Eurobank intr-un raport, citat de reporter.gr.

Cresterea sectorului bancar romanesc a continuat in a doua jumatate a anului 2006. La finalul anului, activele din sistem au inregistrat o majorare cu 34,7% fata de 2005, in timp ce creditul total in sectorul privat a avansat cu 53,7% in aceeasi perioada. In consecinta, activele sectorului si creditul au ajuns la un nivel de 47,8%, respectiv 26,4% din PIB. Mai mult, analistii se asteapta ca evolutia creditului sa se accelereze, in urma deciziei BNR de a reduce dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale.

Surse de finantare: depozitele sau bancile-mama

Cresterea creditului a depasit in mod semnificativ evolutia depozitelor in decursul mai multor trimestre. In consecinta, raportul dintre imprumuturi si depozite a avansat cu 19% intr-un singur an, de la 81% in decembrie 2005 la 97% in decembrie 2006.

Desfasurarea activitatii in conditiile unui astfel de raport apropiat de 100% este posibila numai pentru banci cu un acces facil la pietele interbancare sau EMTNs, ori care pot utiliza instrumente moderne de finantare, precum securitizarea portofoliului de credite ipotecare sau business.

Tinand cont de marimea pietei interbancare romanesti, astfel de resurse de finantare nu vor fi insa disponibile cu usurinta pentru bancile de la noi. Aceasta piata este capabila in acest moment sa finanteze numai 6,5% din activitatea de creditare a bancilor, iar ratingurile bancilor din Romania sunt scazute. Prin urmare, institutiile creditoare locale trebuie sa apeleze la bancile-mama pentru lichiditati sau sa-si limiteze extinderea afacerilor in limita evolutiei depozitelor.

In 2006, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 83,8% fata de anul anterior, in timp ce creditele de consum au avansat cu 93,7%, iar creditele ipotecare cu 53%.  Depozitele in valuta ale rezidentilor au crescut cu 71,8% in trimestrul IV al anului trecut, in timp ce trimestrul anterior acest indicator era de 47%. Imprumuturile contractate de firmele private au avansat cu 45,4% in Q4 2006, iar creditele companiilor controlate de stat cu 6,1%.

Creditele companiilor cu capital privat raman in continuare cea mai importanta componenta a creditului neguvernamental, cu o pondere de 54,2%.

Sursa: reporter.gr

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro