Liber la credite in valuta

Liber la credite in valuta

BNR a decis sa elimine una dintre cele mai restrictive reglementari impuse creditarii. Astfel, de la 1 ianuarie 2007, bancile nu vor mai trebui sa respecte limita de 300% din fondurile proprii pentru volumul creditelor in valuta acordate. Decizia a fost adoptata in ultima sedinta a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, desfasurate vineri, 10

BNR a decis sa elimine una dintre cele mai restrictive reglementari impuse creditarii. Astfel, de la 1 ianuarie 2007, bancile nu vor mai trebui sa respecte limita de 300% din fondurile proprii pentru volumul creditelor in valuta acordate. Decizia a fost adoptata in ultima sedinta a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, desfasurate vineri, 10 noiembrie. Aceasta masura vine pe fondul criticilor exprimate de bancherii comerciali, care avertizau asupra presiunii concurentiale foarte puternice pe care o vor resimti din partea bancilor din strainatate odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in special pe segmentul finantarii municipalitatilor si a marilor companii.

De la 1 ianuarie 2007 orice banca din strainatate isi va putea deschide o reprezenta in Romania fara a avea nevoie de autorizarea BNR, fiind suficienta o notificare. Ele nu vor obligate sa se supuna regulilor administrative ale bancii centrale, avand astfel un clar avantaj concurential asupra bancilor din Romania, asupra carora restrictiile atarna greu. In continuare insa ramane problema rezervelor minime obligatorii (20% pentru lei si 40% pentru valuta), care genereaza costuri suplimentare pentru banci.

In aceeasi sedinta, BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75%,  precizand ca, in termeni reali, se inregistreaza deja o majorare sensibila a dobanzii, ca rezultat al decelerarii cresterii preturilor.

Comunicat de presa BNR

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,8 la suta in luna octombrie a.c. fata de aceeasi perioada a anului trecut, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2006. Datele statistice releva, totodata, mentinerea unei cresteri economice robuste, a unor dinamici inalte ale consumului, investitiilor si ale creditului, precum si continuarea adancirii deficitului de cont curent.

Accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii.   

Imbunatatirea prognozei privind rata inflatiei din acest an este insa insotita de perspectiva mentinerii presiunilor inflationiste pe termen mediu, avand in vedere preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor.
CA al BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale. La nivelul dobanzii de politica monetara in termeni reali se inregistreaza deja o majorare sensibila, ca rezultat al decelerarii cresterii preturilor.

Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

CA al BNR a decis de asemenea eliminarea limitei impuse institutiilor de credit privind gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta (Norma 11/2005) incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si  elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei. Astfel, ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47 la suta fata de 60 la suta in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 14 noiembrie 2006.

CA al BNR reafirma ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 28 decembrie 2006.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos