Citi a revizuit estimarile privind cursul de schimb la finele anului, de la 4,18 lei/euro la 4,32 lei/euro, dar anticipeaza ca moneda ntionala se va intari in raport cu euro in 2010, ca urmare a reducerii instabilitatii politice si a incertitudinilor privind implementarea acordului cu FMI. Leul se va aprecia in raport cu euro anul urmator, la 4,25 lei/euro in primul trimestru al anului urmator, 4,2 lei/euro la jumatatea lui 2010, 4,18 lei/euro la finele trimestrului al treilea si 4,15 lei/euro la sfarsitul lui 2010, potrivit unui raport al Citi.
Declinul leului la 4,32 unitati in raport cu euro reprezinta o depreciere de 10% a monedei nationale comparativ cu sfarsitul lui 2009. Proiectia Citi se bazeaza pe disponibilitatea si capacitatea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a mentine cursul de schimb in jurul nivelului de 4,3 lei/euro, se arata in raport. O abatere substantiala de la aceasta presupunere ar forta analistii Citi sa revizuiasca prognozele privind cursul de schimb.
Leul a atras o atentie deosebita in ultima perioada, in urma rapoartelor unei prezente active a BNR pe piata valutara si a cresterii incertitudinii politice, cauzata de retragerea PSD din coalitia guvernamentala, mentioneaza analistii Citi. Acestia se asteapta la un deficit de cont curent de 4,8% din PIB in 2009 si de 6,1% in 2010. Parlamentul a aprobat, marti, o motiune de cenzura initiata de PNL si UDMR, astfel ca, potrivit Constitutiei, Guvernul Boc 2 se considera demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune a fost aprobata.
Dupa anuntul privind caderea Guvernului Boc 2, cursul a urcat la 4,3 lei/euro. Dealerii suspecteaza BNR ca a intervenit indirect pe piata prin vanzare de euro, pentru a impiedica deprecierea mai abrupta a leului. Bursa nu a reactionat la informatia ca motinea de cenzura a trecut. Leul a inchis sedinta de tranzactionare de miercuri la 4,2940 - 4,2980 lei/euro, nivel apropiat de cel de la finele sedintei anterioare. Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro