Leul s-a apreciat la un minim al ultimelor trei luni fata de euro

Leul s-a apreciat la un minim al ultimelor trei luni fata de euro

Cursul de referinta al BNR a coborat luni cu aproape un ban (0,22%), pana la 4,1953 lei/euro, nivel minim al ultimelor aproape trei luni, pe fondul cererii mari de lei din piata pentru plati de final de trimestru, care a urcat si dobanzile din piata monetara mult peste dobanda cheie. Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Cursul de referinta al BNR a coborat luni cu aproape un ban (0,22%), pana la 4,1953 lei/euro, nivel minim al ultimelor aproape trei luni, pe fondul cererii mari de lei din piata pentru plati de final de trimestru, care a urcat si dobanzile din piata monetara mult peste dobanda cheie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atat de scazut din 1 iulie, cand BNR anunta un nivel de referinta de 4,1892 lei/euro pentru cursul de schimb. Vineri, cursul de referinta a fost de 4,2046 lei/euro.

"Se mentine in piata un deficit de lichiditate, de lei, pentru ca este sfarsit de luna si se fac tot felul de plati. in plus, BNR nu a intervenit in piata, se pare ca lasa bancile sa vanda valuta ca sa obtina lei", a declarat un dealer din piata, pentru NewsIn. Moneda europeana a coborat sub 4,2 lei/euro in prima parte a sedintei si s-a mentinut sub prag. La 13:45, bancile cumparau un euro cu 4,1950 lei si il vindeau cu 4,2000 lei. In regiune, valutele dau dovada de stabilitate, cu o usoara tendinta de depreciere. Forintul a pierdut teren in primele tranzactii, dar s-a stabilizat in apropiere de 270 unitati/euro, in timp ce zlotul s-a o oprit din depreciere in apropiere de 4,225 unitati/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta a urcat usor luni, la 2,8662 lei/dolari, cu 0,13% peste nivelul de vineri, de 2,8625 lei/dolar. Pe pietele internationale, moneda americana a reinceput sa recupereze teren in fata euro, fiind cotat cu 1,4632 dolari in jurul orei 13:50. Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,19% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,18% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,69% pe an, de la nivelul de vineri, de 9,68% pe an. Dobanzile de tip overnight din piata monetara au urcat si mai mult, pana la 11-12% pe an, semnificativ peste dobanda de politica monetara, de 8,50% pe an.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos