credius.ro

Leul romanesc - cea mai performanta moneda din lume in acest an

12 decembrie 2006

Potrivit Bloomberg, leul romanesc a crescut mai mult decat oricare deviza europeana, in acest an, devenind cea mai performanta moneda din lume si ar putea sa-si continue cresterea si anul viitor ca urmare a faptului ca investitiile straine s-ar putea dubla odata cu intrarea in Uniunea Europeana, estimeaza o serie de analisti chestionati de publicatia citata.

Leul a crescut cu 20% fata de dolar, in anul curent, ajungand la valoarea record a ultimilor sase ani, alimentat de investitiile companiilor straine printre care Erste Bank AG, a doua banca din Austria, care a cumparat 62 la suta din BCR, cea mai mare institutie financiara din Romania.

"Estimam o apreciere in continuare a leului", a declarat reprezentantul Deka Investment GmbH din Frankfurt, Oliver Kastner, manager al unor obligatiuni de sapte miliarde dolari de pe pietele emergente, din care cinci la suta sunt debite din Romania. "Exista multi investitori care nu au investit inca in Romania dar care vor investi dupa aderare", a adaugat Kastner.

Investitiile straine din Romania au totalizat 4,9 miliarde euro, in primele noua luni, in crestere de la 3,7 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, a informat recent Banca Nationala a Romaniei.

Leul a atins valoarea record a ultimilor sase ani fata de dolar in 28 noiembrie, dupa ce Germania a fost ultima membra UE care a ratificat aderarea Romaniei.

Cresterea economica ne situeaza peste multe tari din Europa

Cresterea economica pe care o va inregistra Romania in 2006 se va situa intre 7,5 si 8,1 la suta, apreciaza expertii Institutului National de Statistica /INS/.

Prognoza de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza, indica o majorare a PIB de 7 la suta in acest an.

Dupa primele noua luni, produsul intern brut a crescut cu 7,8 la suta, conform datelor publicate luni de INS, iar ritmul de crestere pentru intregul an se va situa in aceeasi parametri, cu o marja de plus/minus 0,1-0,3 puncte procentuale, potrivit specialistilor institutiei.

"Ritmul de crestere pe intregul an 2006 in mod firesc se va circumscrie in parametrii ritmurilor celor trei trimestre si va depinde de rezultatele trimestrului IV, care, posibil, se va incadra in aceeasi tendinta", a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele INS, Vergil Voineagu, care a adaugat ca aceasta crestere economica se bazeaza pe evolutia sectorului serviciilor si al constructiilor, care au devenit motoarele dezvoltarii economice in ultima perioada.

In primul trimestru, economia Romaniei a crescut cu 6,9 la suta, in trimestrul al doilea cu 7,8 la suta, iar in trimestrul trei din 2006 cu 8,3 la suta, unul din cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa.

In trimestrul al treilea al acestui an, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 2,1 la suta, Belgia - 2,4 la suta, Germania - 2,3 la suta, Spania - 3,6 la suta, Franta - 1,9 la suta, Lituania - 6,3 la suta, Olanda - 2,6 la suta, Austria - 3,3 la suta, in timp ce Slovacia a depasit Romania din acest punct de vedere, cu o majorare a PIB de 9,8 la suta.

In perioada ianuarie - octombrie 2006, rata inflatiei in Romania a fost de trei la suta, in timp ce in UE-25 s-a situat la 1,7 la suta, UE-15 - 1,8 la suta, Ungaria - 6,2 la suta, Malta - 4,4 la suta, Letonia - 5,4 la suta, Grecia - 2,8 la suta, Cehia - 1,5 la suta, Germania - 0,6 la suta.

susa: Bloombiz

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro