credius.ro

Legea ANPC pentru protectia clientilor bancilor va fi gata in toamna

8 august 2008

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a finalizat proiectul de lege prin care se doreste o mai multa transparenta in relatia clientilor cu institutiile financiare si asigurarea unui grad mai ridicat de protectie a acestora. Saptamana viitoarea va avea loc ultima sedinta a comisiei de lucru, formata din reprezentanti ai ANPC si cei ai Asociatiei Romane a Bancilor, la care urmeaza sa fie aprobat proiectul in forma finala. Noile prevederi vor fi supuse dezbaterii publice pe site-ul ANPC pana la sfarsitul acestei luni, iar in septembrie vor fi inaintate spre aprobare Guvernului Romaniei. Reprezentantii ANPC sustin ca aceasta lege va determina bancile sa stabileasca transparent clauzele contractuale, urmarindu-se in acest fel normalizarea situatiei pe piata serviciilor bancare romanesti, astfel incat sa existe conditii similare cu cele din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene.  

Vicepresedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru, a declarat pentru publicatia BankingNews ca  prin acest proiect nu se urmareste modificarea actualei legislatii, ci completarea ei. “Ne intereseaza in mod special informarea precontractuala a clientului, astfel incat acesta sa poata lua o decizie privind obtinerea unui produs bancar in cunostinta de cauza. Daca ne gindim la un credit ipotecar, care este contractat pe o perioada lunga de timp, este evident ca beneficiarul are nevoie de toate informatiile si de timpul necesar pentru a-si face calculele privind proiectia bugetului familiei”, ne-a precizat Gheorghe Ciubotaru. 

Potrivit domniei sale, in proiect a fost inclusa si o prevedere care stipuleaza ca bancile sunt obligate sa ii prezinte clientului o simulare a tuturor costurilor inainte de semnarea contractului. De asemenea, institutiile de credit vor fi nevoite sa faca publica dobanda anuala efectiva (DAE), care va trebui sa fie calculata pentru aceeasi valoare si pentru aceeasi perioada. De exemplu, toate bancile ar putea sa fie obligate sa calculeze DAE pentru un credit de 10.000 de euro, rambursat pe o perioada de 5 ani, care sa fie prezentat in cadrul spoturilor publicitare. Astfel, consumatorul va putea compara valoarea DAE pe piata serviciilor financiare si va putea alege produsul cel mai potrivit necesitatilor sale.

“In ceea ce priveste contractul, acesta trebuie sa fie inaintat clientului cu 10 zile inainte de semnare. Chiar daca bancile sustin ca aceasta perioada este prea mare si au cerut ca acest termen sa fie redus, noi ne mentinem pozitia, deoarece ne gandim la faptul ca aprobarea unui credit imobiliar nu se face mai devreme de 20-30 de zile, iar clientul are nevoie de timp pentru a obtine toata documentatia necesara si pentru a se informa corect. Aceasta prevedere este obligatorie pentru banci, in timp ce consumatorul poate sa solicite in scris reducerea termenului, daca nu are nevoie de foarte mult timp pentru a studia contractul”, a subliniat oficialul ANPC.

In conformitate cu acest proiect, bancile nu vor mai putea face trimitere in contract  la listele de tarife ale bancii, asa cum se practica in prezent. Toate aceste tarife vor fi incluse in simularea precontractuala, iar toate costurile, sau spetele bancare, legate de produsul respectiv, vor fi stipulate clar in contract. De asemenea, in perioada derularii contractului toate comisionele nu vor putea fi modificate in sensul majorarii lor, ci va fi posibila doar reducerea sau eliminarea lor. Bancile vor trebui sa stipuleze in contract ce fel de dobanda percep, daca este fixa pentru ce perioada, iar daca este variabila, cum este calculata. “Este necesar ca dobanda variabila sa fie calculata de banca in baza unor indici cunoscuti, cum ar fi dobanda de referinta a bancii plus o marja fixa. Totodata, banca va trebui sa precizeze valoarea dobanzii penalizatoare care sa fie calculata in baza sumei imprumutate, astfel se incearca evitarea practicilor de aplicare a unei noi dobanzi la dobanda creditului. Dorim stabilirea lunara a graficelor de rambursare pentru fiecare componenta a imprumutului in parte. In cazul modificarii bilaterale a clauzelor contractule, banca va trebui sa prezinte un nou grafic de rambursare cu valoarea obligatiilor lunare”, ne-a spus Ciubotaru.

Orice modificare contractuala se va efectua in baza unui act aditional, ca urmare a notificarii clientului cu 30 de zile inainte, astfel incat acesta sa aiba timp sa ia o decizie daca merge mai departe cu banca respectiva, sau daca ramburseaza anticipat creditul. In cazul in care hotaraste sa ramburseze imprumutul anticipat, consumatorul va fi scutit de taxe suplimentare, deoarece inistiativa de modificare a contractului vine din partea bancii si nu din partea lui. Totodata, clientii vor fi scutiti de costurile percepute pentru deschiderea si administrarea contului prin intermediul caruia sunt platite ratele. La finalul perioadei contractuale bancile vor trebui sa inchida acest cont din oficiu si sa notifice in scris clientul. Notificarea va fi facuta la alegerea clientului, forma acesteia urmand sa fie stipulata in contract. Intregul contract va trebui sa fie scris cu aceleasi caractere si culori lizibile, ANPC a propus ca fontul literelor si cifrelor din contractele de credit sa fie de cel putin 10.

Acest proiect de lege a fost initiat de ANPC, in urma efectuarii unor controale in 20 de institutii de credit di Romania, 14 dintre ele fiind sanctionate pentru incalcarea drepturilor consumatorilor cu amenzi in valoare de 150.000 lei. Instituatia va demara in septembrie controale similare si in institutiile financiare nebancare.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro