Leasingul imobiliar se invioreaza – finantare pe 15 ani

Leasingul imobiliar se invioreaza – finantare pe 15 ani

Leasingul imobiliar incepe sa prinda curaj, dupa ce germanii de la MTS Leasing “au lasat cu ochii in soare” multi clienti ce au ales sa-si finanteze proiectele imobiliare in acest sistem. Primele semne au aparut la inceputul acestui an, cand au aparut primele produse de leasing imobiliar pe 10 ani. Companiile se asteapta pentru acest

Leasingul imobiliar incepe sa prinda curaj, dupa ce germanii de la MTS Leasing “au lasat cu ochii in soare” multi clienti ce au ales sa-si finanteze proiectele imobiliare in acest sistem. Primele semne au aparut la inceputul acestui an, cand au aparut primele produse de leasing imobiliar pe 10 ani. Companiile se asteapta pentru acest an la o crestere semnificativa pe acest segment si au in vedere extinderea perioadei de finantare si ieftinirea produselor. In acest context, Egnatia Leasing vine insa cu o oferta care practic “revolutioneaza” piata, finantare pe 15 ani, cu o rata reziduala de 30%.  

Egnatia Leasing, divizia de leasing a Egnatia Bank, a prezentat la Targul FINFAIR 2006 o oferta speciala pentru leasingul imobiliar: finantare pe 15 ani, cu o valoare reziduala de 30% si pana la 0% avans. Produsul a fost lansat in urma cu 3 luni, fiind disponibil atat persoanelor juridice, cat si celor fizice. Perioada de acordare de 15 ani este practic cea mai mare de pe piata finantarilor imobiliare in sistem leasing. Majoritatea companiilor care ofera leasing imobiliar – oricum nu sunt multe, caci teapa MTS Leasing a lovit foarte puternic in credibilitatea acestui tip de finantare – acorda o perioada de rambursare de pana la 10 ani.

Datorita perioadei de acordare a finantarii reduse in comparatie cu oferta de creditele imobiliare/ipotecare a bancilor, suma de lunara de rambursat este impovaratoare pentru cei mai multi clienti persoane fizice, astfel incat leasingul imobiliar, chiar si pe 15 ani, are ca tinta clientii persoane juridice.

Dupa cum ne-au subliniat si reprezentantii companiei, principalul avantaj al ofertei Egantia Leasing este posibilitatea ca cei interesati sa incheie contractul de leasing cu o valoare reziduala de 30%, indiferent de capacitatea de rambursare de care dispun si de avansul platit. De posibilitatea de a contracta finantare fara avans nu beneficiaza insa orice client, ci doar cei care prezinta riscuri minime pentru companie, avand o situatie financiara foarte buna si o capacitate de rambursare adecvata.

Dobanda la care Egnatia Leasing ofera aceasta finantare se situeaza in jurul valorii de 8%. Potrivit reprezentantiilor firmei, in functie de evaluarea pe care compania o realizeaza fiecarui client, dobanda poate creste pana la 8,5% pentru cei ce prezinta un risc ridicat, sau poate cobora cu jumatate de procent pentru cei cu o situatie financiara solida. De asemenea, nu exista limita minima a valorii bunului finantat.

Leasingul imobiliar este inca la inceput in Romania. Conform estimarilor Romstal Leasing, leasingul imobiliar a avut in 2005 o pondere de circa 2-3% din piata leasingului, iar pentru acest an se previzioneaza o crestere semnificativa pentru acest segment. Datele publicate de Federatia Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing arata ca in Europa, in 2004, leasingul imobiliar reprezenta 18% din piata de leasing. In topul pietei europene de leasing imobiliar se afla Italia cu o pondere de 44% in totalul pietei de leasing, iar in tarile din estul Europei conduce Polonia cu o pondere de 13% a leasingului imobiliar, urmata de Cehia cu 11%.

Companiile au inceput la debutul anului 2006 sa se orienteze catre acest segment de piata. Una dintre cele mai importante companii din domeniu, BCR Leasing, a dublat la inceputul lui 2006 perioada de acordare a finantarii, aceasta fiind acum de 10 ani. Avansul solicitat este de minim 10%, iar dobanda este de 7% plus procentul corespunzator marjei de risc in care se incadreaza clientul. Rata reziduala este negociabila. BCR Leasing acorda finantari imobiliare numai pentru proiectele ce depasesc 100.000 de euro. Compania are in vedere si ea imbunatatirea produsului pe parcursul acestui an. Presedintele BCR Leasing, Claudiu Stanescu ne-a declarat ca se urmareste extinderea perioadei la 15 ani si ieftinirea acestui produs, prin reducerea comisionului de management sau a dobanzilor percepute.

La randul sau, TBI Leasing ofera acest tip de finantare pe 10 ani, insa cu un avans de minim 20%. La inceputul primaverii, Romstal Leasing a lansat un produs de leasing imobiliar foarte convenabil, mizand in primul rand pe avansul foarte mic in comparatie cu alte oferte de pe piata, de numai 5%. Durata de acordare este mai redusa, de 8 ani, iar valoarea reziduala este negociabila, intre 0 si 20%.

Pe piata romaneasca a leasingului imobiliar, oferta Egnatia Leasing este practic o revolutie in domeniu, atat prin perioada de acordare, cat si prin posibilitatea alegerii unui rate reziduale de 30%, indiferent de gradul de risc in care se incadreaza clientul, si un avans de 0%.

BankingNews iti propune sa afli "Cele trei motive pentru o firma de a miza pe leasingul imobiliar".

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos