Le-a ajuns cutitul la os: bancherii se tem rau de creditul in valuta!

Le-a ajuns cutitul la os: bancherii se tem rau de creditul in valuta!

Cresterile astronomice inregistrate de creditele in euro si oscilatiile abrupte ale cursului valutar leu/euro au pus serios pe jar bancherii din Romania. S-a ajuns pana acolo incat se discuta posibilitatea luarii unor decizii de catre Banca Nationala prin care bancile sa fie obligate sa acorde imprumuturi numai in moneda veniturilor solicitantilor. Sustinatorul acestei variante este

Cresterile astronomice inregistrate de creditele in euro si oscilatiile abrupte ale cursului valutar leu/euro au pus serios pe jar bancherii din Romania. S-a ajuns pana acolo incat se discuta posibilitatea luarii unor decizii de catre Banca Nationala prin care bancile sa fie obligate sa acorde imprumuturi numai in moneda veniturilor solicitantilor. Sustinatorul acestei variante este chiar Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al Casei de Economii si Consemnatiuni, care declara zilele trecute ca va propune spre discutie bancherilor introducerea unei norme care sa restrictioneze accesul persoanelor fizice la creditele in valuta. Masura ar fi menita, in opinia oficialului ARB, sa protejeze populatia in fata riscului valutar. "Este o parere personala, dar o sa o ridic si in cadrul asociatiei. Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga. Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta normal ca atunci poate avea acces", spunea Radu Gratian Ghetea.

Ideea este sustinuta si reprezentantii BRD, care declara insa ca respectiva norma nu poate fi pusa in aplicare deoarece directivele europene interzic asemenea decizii. Petre Bunescu, director general adjunct al BRD si reprezentantul bancii franceze in Asociatia Romana a Bancilor, a declarat, astazi intr-o conferinta de presa, ca nu s-a pus in discutie la ARB restrictionarea creditelor in valuta pentru ca legea nu o permite. "Suntem de acord sa se restrictioneze, insa nu suntem de acord cu modalitatile la care s-au gandit colegii nostri. Probabil, pana la urma, acest lucru se va realiza numai printr-o oferta mai atractiva pentru creditele in lei", a precizat Bunescu.

Si seful BRD, Patrick Gelin, este de acord cu restrictionarea imprumuturilor in valuta. Domnia sa nu crede insa ca o reglementare in sensul accesarii de credite numai in moneda venitului poate fi o solutie. "BRD a militat intotdeauna ca Banca Nationala sa ia o decizie de limitare a creditelor in valuta, insa nu cred ca o asemenea masura va fi usor de pus in practica. Este o masura teoretica!", a subliniat presedintele – director general al BRD.

Sorin Mihai Popa, directorul general adjunct al BRD, a evidentiat faptul ca banca franceza vrea sa-si protejeze clientii, in acest sens urmand a fi luate decizii interne pentru restrictionarea imprumuturilor in valuta. "Vom pune in aplicare filtre suplimentare in procesul de analiza a dosarelor de credit cu scopul de a incetini cresterea creditelor in valuta", a declarat Sorin Mihai Popa. Una dintre masuri este reducerea gradului maxim de indatorare acceptat in cazul imprumuturilor ipotecare de la 70%, cat este in prezent, la 60 in functie de veniturile solicitantului. "Practic, vrem sa avem grija de clienti. Spre exemplu, avem multi colegi chiar in banca noastra care au contractat credite in valuta pentru a-si achiziona o casa, si acum la inceputul anului s-au trezit ca trebuie sa-si goleasca buzunarele pentru a putea achita ratele", a mentionat directorul general adjunct al BRD.

Cornel Dinu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos