Jurnalul unui intreprinzator in cautare de finantare

Jurnalul unui intreprinzator in cautare de finantare

N-a trecut prea mult timp de cand ai schimbat titulatura din “Popescu – mecanic” in “Popescu – om de afaceri”, chiar daca tu crezi ca lucrurile stau tocmai invers. Ai impresia ca s-a scurs o vesnicie de cand ai devenit intreprinzator, parca ai imbatranit si te lupti permanent pentru supravietuire. Mereu pe linia de plutire!

N-a trecut prea mult timp de cand ai schimbat titulatura din “Popescu – mecanic” in “Popescu – om de afaceri”, chiar daca tu crezi ca lucrurile stau tocmai invers. Ai impresia ca s-a scurs o vesnicie de cand ai devenit intreprinzator, parca ai imbatranit si te lupti permanent pentru supravietuire. Mereu pe linia de plutire! Iti amintesti cu greu despre momentul in care ai renuntat la servici, pornind pe un nou… drum ferm convins ca vei reusi. Elanul tau nu s-a domolit nici atunci cand te-ai straduit sa rezolvi problemele legate de demararea afacerii. Mai tii minte ca primii bani investiti au fost dintr-un impumut de la nea Fanica, unchiul mamei?

Ca intotdeauna in momentul in care dai de greu, incepi sa-ti aduci aminte de toti verii din partea mamei, de unchii din partea tatalui, de fini si de nepoti. Asa incepe de obicei un plan de afacere: vizitele pe la nea Fane si tanti Gina, cu sticla de vin si buchetul de flori. Pentru ca familia tot familie ramane si pentru ca ai promis convingator ca afacerea ta va fi bomba anului, ai reusit sa strangi dupa paharul cu numarul "n" o suma considerabila. Era suficient pentru inceput, pentru ca stiai ca impreuna cu banii economisiti de tine, luna de luna din salariu, poti porni pe noul drum. Aveai destul cat sa te apuci de treaba, fara sa ai grija dobanzilor. Timpul a trecut, ai reusit sa returnezi banii rudelor iar afacerea s-a plafonat la un anumit nivel. De aici, simti ca orice ai face, business-ul nu se mai poate dezvolta fara o finantare serioasa. Mai ales ca astia, guvernantii, au primit raspuns favorabil de la Uniunea Europeana. Si directivele lor sunt ucigatoare pentru micile afaceri, astfel ca fara investitii n-ai nici o sansa.

Fiecare om cu banca lui!

Incepi sa te gandesti serios la un impumut bancar, fapt pentru care tragi pe tine costumul bun, pui la punct mapa cu documentatia necesara si incepi sa bati pe la usile bancilor. Ghidat de reclame, de sfaturile prietenilor, de informatiile de pe Internet si din ziare, ajungi sa incropesti o lista cu banci care ar putea sa-ti finanteze afacerea.Treci de la o institutie de credit la alta. Dimineata te privesti in oglinda ca pe un leu, pentru ca seara sa fii stanjenit de imaginea din fata ta. Te zbati zi de zi sa gasesti o banca. La inceput, toti te sprijina: "Lasa ca ai sa-ti gasesti si tu banca!". Sotia este cea care, seara la culcare, iti serveste o portie de optimism, pana cand intr-o zi cedeaza si ea: "Mai bine te-ai duce sa-ti cauti banca in parc. Sa te asezi pe ea si sa te gandesti la cat de bou ai fost atunci cand te-ai lasat de servici!". Ai un stres in plus: te certi cu nevasta! Insa nimic nu te poate opri tocmai acum, cand se vorbeste tot mai mult  si mai frumos despre creditele destinate IMM-urilor. Bancile au inceput sa vina cu solutii: fara garantii, mai usor, mai ieftin, fara birocratie, rapid… Greu de crezut! Incepi sa intelegi abia dupa ce le vizitezi. Insa nu vrei sa renunti. Cauti in continuare o banca care sa fie a ta. Care sa aiba incredere in tine. Care sa nu te poarte pe drumuri, gasind diverse pretexte: ba o adeverinta, ba un act, ba o semnatura. Tu nu mai esti sigur ca vei reusi, insa te-ai gandit sa-i ajuti pe altii, oferindu-le lista cu bancile care au in portofoliul de produse credite pentru afaceri, intocmita de tine cu truda si sudoare. Sa-si incerce si ei norocul, ca vorba ceea: "Fiecare om cu banca lui!". Macar unul dintre dintre ei daca reuseste sa ia credit, inseamna ca munca ta nu a fost in zadar. 

Banca
Denumire produs
ABN AMRO

Credite pentru capital de lucru; Finantarea comertului; Credite pentru investitii.

ALPHA BANK

Finantari pentru activitati curente; Finantari pentru proiecte pe termen scurt si mediu; Finantari pentru proiecte pe termen mediu si lung.

BANCPOST

Finantarea capitalului circulant (linie de credit si credit pe afacere), Finantarea investitiilor.

BANCA CARPATICA

Creditul Prima Afacere, Creditul Auto pentru IMM, Credite in valuta pentru IMM, Programul de micro-creditare.

OPT BANK

Creditul pentru achizitionare de echipamente, Creditul pentru investitii.

BCR

Creditul funciar, Creditul pentru investitii financiare (actiuni si parti sociale), Creditul facilitati de cont, Facilitatea de credit MULTIPRODUS, Creditul pe descoperit de cont, Creditul pentru activitatea de leasing, Creditul agricol, Creditul pentru investitii, Creditul pentru produse cu ciclu lung de fabricatie, Creditul pentru finantarea cheltuielilor si stocurilor temporare/sezoniere, Creditul pentru instrumente de plata, Creditul pentru (pre)finantarea exporturilor, Creditul promotori imobiliari, Linii de credite pentru operatiuni forward pe cursul de schimb

EXIMBANK

Produse de finantare destinate IMM-urilor, Credite de dezvoltare pentru IMM-uri, Credite de capital de lucru pentru dezvoltare IMM-uri, Micro-credite, Credite pentru antreprenorii de lucrari de investitii, Credite pentru participarea la targuri, expozitii si instruire personal, Credite pentru export

BRD

RISTRETTO IMM-uri, Credite pentru afaceri cu o activitate de până la un an, Credite pentru IMM-uri cu perioadă de activitate de peste un an, Credit instant pe card Business, Simplis Credit, Factoring BRD, Credite pentru Investiţii.

BANCA ROMANEASCA

Finantari pentru activitatii curente, Finantarea investitiilor sau Finantarea activitatii de comert.

BANCA TRANSILVANIA

Creditul pentru IMM-uri 1 ora, Creditul START UP, Credite micro, Creditul pentru IMM-uri 0%, creditul pentru IMM-uri Scontare 100%.

CEC

Credite pentru investitii, Creditul PFA “Independent”, Credite pentru stocuri, Credite pentru facilitati de cont, Credite pentru IMM-uri din surse BERD si UE, Creditul Pro Agricol.

EGNATIA BANK

Facilitati de creditare pentru intreprinderi mici si mijlocii, Facilitati de creditare pentru corporatii.

FINANKBANK

Credite CAHS si NON-CASH, Creditul PromptFinans, Creditul SuportFinans, Creditul MedicalFinans.

HVB TIRIAC BANK

Finantari pentru capital de lucru si investitii, Finantarea comertului international si operatiuni documentare.

ING BANK
Finantarea capitalului de lucru.
LIBRA BANK

Creditul instant, Creditul Auto Scont, Creditul Rapid pentru Societati Comerciale

PROCREDIT BANK

Creditul Rapid, Creditul pentru Investitii, Creditul pentru Afaceri si Multicredit.

RAIFFEISEN BANK

Credite pentru clienti Medii (Credit Invest, Credit Capital, Credit Revolving si credit Imobiliar), Credite pentru clientii Micro (Creditul la termen)

ROMEXTERRA BANK

Creditul pentru finanţarea stocurilor temporare, Creditul global de exploatare, Creditul pentru export, Creditul in valuta, pe termen mediu si lung, Creditul de scont, Creditul de factoring, Creditul pe termen scurt pentru echipamente, Credite pentru activitatea de leasing, Finantarea investitiilor prin programul SAPARD si Linie de credit (utilizari din deschideri de credite permanente).

UNICREDIT ROMANIA

Imprumuturi pe termen scurt, Imprumuturi pe termen mediu si lung, Imprumuturi specializate si finantarea de proiecte imobiliare pe termen mediu si lung,
Imprumuturi specializate pe termen mediu si lung (sindicalizari, finantare pe proiect sau cumparare de actiuni)

VOLKSBANK
Credite pentru investitii si Credite pentru capital de lucru.

Ana Zidarescu
ana.zidarescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos