Jumatate din imprumuturile populatiei intr-un an au fost credite de consum in valuta

Jumatate din imprumuturile populatiei intr-un an au fost credite de consum in valuta

Apetitul ridicat al romanilor pentru credite s-a indreptat in ultimul an catre imprumuturile in valuta, principala atractie fiind dobanzile mai mici decat cele praticate de banci pentru creditele in lei, precum si procesul de depreciere al euro din prima jumatate a lui 2007. Desi multi se asteapta ca procesul de creditare al populatiei sa se

Apetitul ridicat al romanilor pentru credite s-a indreptat in ultimul an catre imprumuturile in valuta, principala atractie fiind dobanzile mai mici decat cele praticate de banci pentru creditele in lei, precum si procesul de depreciere al euro din prima jumatate a lui 2007. Desi multi se asteapta ca procesul de creditare al populatiei sa se mute cu preponderenta catre partea de imprumuturi pentru locuinte, in continuarea romanii cauta finantari pentru a acoperi nevoia de consum. Astfel se face ca principalul motor al cresterii creditarii in ultimul an l-au constituit creditele de consum in valuta. Acestea au reprezentat aproape jumatate din imprumuturile nou acordate populatiei de catre banci intr-un an.

Potrivit celor mai recente date statistice ale BNR, soldul creditului contractat de populatie s-a majorat, in perioada februarie 2007 – februarie 2008, cu 35 miliarde lei, pana la 76,6 miliarde lei. Procentual, vorbim de o crestere anuala de 85%. Din cele 35 miliarde credite noi acordate de banci, 16,2 miliarde lei sunt credite de consum in valuta acordate de banci, ceea ce reprezinta 46%. Aceasta componenta a crescut in perioada mentionata de aproape 3 ori, de la un nivel de 9,9 miliarde lei, la 26,2 miliarde lei. Aceaste cifre ale BNR ascund, intr-o parte mai mare sau mai mica, realitatea, intrucat in categoria credite de consum intra si creditele de nevoi personale cu ipoteca, iar o parte din acestea sunt utilizate pentru investitii imobiliare.

Pe total, creditul de consum a avansat cu 75%, pana la 58,4 miliarde lei, pe fondul unui ritm de crestere mult mai lent al componentei in lei decat a celei in valuta. Avansul anual inregistrat de creditul de consum in lei la sfarsitul lui februarie 2008 a fost de 43%, pana la nivelul de 32,2 miliarde lei. Ponderea componentei in lei a creditului de consum s-a redus de la 70% in februarie 2007, la 55% dupa un an, astfel ca daca aceste ritmuri de crestere se pastreaza si in urmatoarele luni, este posibil ca imprumutul de consum in valuta sa il depaseasca pe cel in lei. Pe alta parte, analistii se asteapta ca spre jumatatea anului sa-si faca simtit efectul masurii BNR de a descuraja creditul in valuta, aceea de a majora nivelul provizioanelor pentru creditele in valuta acordate populatiei.

Datele din martie nu arata inca vreun impact al masurii BNR. De asemenea, apetitul populatiei n-a fost indreptat catre creditele in lei nici de aprecierea rapida a euro din ultimele 6 luni. Cresterea creditului in valuta acordat populatiei s-a accelerat in martie, la 4,9%, fata de 4,2% in februarie, volumul acestei componente ajungand la 43,9 miliarde lei. Creditul de retail in lei a urcat la 35,7 miliarde lei, in crestere  cu 2,7% fata de februarie. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos