credius.ro

Jucatorii sistemului de pensii private obligatorii si-au trasat obiective ireale

2 august 2007

Cu o luna si jumatate inainte ca primul roman sa adere la unul dintre fondurile de pensii obligatorii, 7 din cei 15 jucatori care intentioneaza sa intre pe aceasta piata au primit autorizatia de constituire ca administratori ai fondurilor de pensii administrate privat. Primele 3 companii care au primit verde din partea Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru Pilonul II sunt ING Fond de Pensii, Aviva si Allianz Tiriac, eveniment petrecut saptamana trecuta. Acestora li s-a adaugat de ieri Omniasig Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, AIG Fond de Pensii si Prima Pensie Fond de Pensii, aceasta din urma apartinand companiei slovene Prva.

Surprinde putin compania Prima, aceasta primind autorizare inainte de jucatori cu obiective mai indraznete pe aceasta piata, precum BCR. Cei de la BCR tintesc sa fie printre liderii pensiilor private obligatorii, alaturi de ING, Aviva si Allianz Tiriac, companii care s-au aliniat primele la start. Fiecare din cei 4 jucatori si-au propus sa obtina o cota de piata de 30%. Celelalte trei companii care autorizarea ieri fac parte din esalonul doi al pietei pensiilor private, care si-au propus ca obiective cote de piata de 10-15%.

Dupa cum se observa din cele cateva cifre prezentate mai sus, obiectivele companiilor care vor sa activeze pe Pilonul II sunt cel putin optimiste, in conditiile in care cotele de piata vizate depasesc cu mult posibilitatile pietei. Potrivit anunturilor facute de companii si estimarilor specalistilor de la www.ghiseuldepensii.ro, aceste cote insumate reprezinta mai mult de 200% din piata. Ca lideri de piata se detaseaza ING, Aviva, Allianz Tiriac si BCR, care vizeaza fiecare o cota de piata de 30%. Urmeaza apoi un pluton de 4 companii a caror tinta este 15% din piata: BT Aegon, Interamerican, AIG si BRD. Prva, Generali, Omniasig si Bancpost tintesc un pic mai joc, propunandu-si atingerea unor cote de piata de 10-12%, in timp ce maghiarii de la OTP vizeaza 8%. Cei mai modesti par a fi cei de la MKB Romexterra, care au ca obiectiv 5% din piata, si ultimii care si-au anuntat interesul pentru piata pensiilor private obligatorii de la noi, francezii de la AG2R. Acestia din urma vizeaza atragerea unui numar 150.000 de contribuabili, ceea ce ar insemna, raportand la 3,5 milioane de participanti estimati, o cota de piata intre 4% si 5%.

Aderarea la fondurile de pensii administrate privat va incepe de la 17 septembrie, dupa ce initial a fost programata pentru luna august. Persoanele care nu au implinit vârsta de 35 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la data de 31 decembrie 2007 trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat, iar persoanele care nu au implinit vârsta de 45 de ani sau care implinesc aceasta varsta pana la data de 31 decembrie 2007 pot sa adere la un fond de pensii administrat privat.

Aderarea la un fond de pensii administrat privat este o optiune individuala a participantului si se face din propria initiativa a acestuia sau in urma repartizarii sale aleatorii de catre CNPAS. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Procentul va creste cu câte o jumatate de punct procentual anual, pâna la atingerea valorii de 6% aplicata venitului lunar brut, intr-un interval de 8 ani. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro