Iti faci o asigurare e viata? Iata noile conditii

Iti faci o asigurare e viata? Iata noile conditii

Persoanele care intentioneaza sa cumpere o polita de viata trebuie sa primeasca de miercuri, inainte de semnarea contractului, un set de informatii suplimentare celor prezentate pâna in prezent de asiguratorii si intermediarii in asigurari, a anuntat autoritatea de reglementare. "Având acces la mai multe informatii, asiguratii de viata vor fi mai bine protejati. Am constatat,

Persoanele care intentioneaza sa cumpere o polita de viata trebuie sa primeasca de miercuri, inainte de semnarea contractului, un set de informatii suplimentare celor prezentate pâna in prezent de asiguratorii si intermediarii in asigurari, a anuntat autoritatea de reglementare. "Având acces la mai multe informatii, asiguratii de viata vor fi mai bine protejati. Am constatat, nu de putine ori, ca neintelegerile dintre asigurati si societati apar din cauza ca oamenii nu cunosc sau nu inteleg foarte bine clauzele contractelor pe care le-au semnat, iar uneori chiar confunda asigurarile de viata cu instrumentele de economisire oferite de sistemul bancar. Sunt convinsa ca aplicarea reglementarilor CSA va conduce la eliminarea multora dintre aceste neintelegeri", a declarat intr-un comunicat presedintele CSA, Angela Toncescu.

 

Dreptul asiguratilor de a primi informatii suplimentare inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata este prevazut in Ordinul CSA 11/2010, care completeaza normele puse in aplicare prin Ordinul 23/2009.

 

Potrivit ordinului, asiguratorii sunt obligati sa realizeze o analiza a nevoilor financiare ale clientului, in baza careia asiguratorul sa ii recomande ulterior clientului o solutie financiara.

 

"Unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie evaluate in cadrul analizei sunt situatia financiara prezenta a clientului (venituri, cheltuieli, venit disponibil), precum si obiectivele financiare pe termen lung ale acestuia si prioritizarea lor. in vederea realizarii analizei, in cadrul primelor intâlniri cu clientul, va fi completat «Formularul de analiza a nevoilor clientilor», iar solutia financiara recomandata acestuia trebuie sa fie in concordanța cu rezultatul analizei", se precizeaza in comunicat.

 

in cazul in care asigurarea oferita este de tipul unit-linked sau index-linked, asiguratorul va determina profilul de risc al clientului, astfel incât tipul de contract si fondul de investitie recomandate sa fie potrivite clientului. in acest fel, se are in vedere evitarea asumarii prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decât toleranta clientului.

 

Totodata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmânat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare.

 

Ordinul CSA 11/2010 precizeaza expres care sunt informatiile minimale care trebuie incluse in acest prospect, cum ar fi, de exemplu, definitii pentru cei mai importanti termeni, politica de investitii, durata de investitie minima recomandata, nivelul si structura taxelor etc.

 

"Nu in ultimul rând, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorul trebuie sa ii prezinte clientului o proiectie (evolutia detaliata a contractului), astfel incât acesta din urma sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare. si in acest caz, Ordinul CSA 11/2010 precizeaza care sunt informatiile minime ce trebuie prezentate clientului dintre care amintim: evolutia valorii contului, evolutia valorii de rascumparare, costurile de administrare si altele", se spune in comunicat.

 

CSA precizeaza ca documentele care trebuie completate in vederea indeplinirii obligatiilor de mai sus sunt semnate de ambele parti – asigurat si client – si intocmite in dublu exemplar, câte unul pentru fiecare parte.

 

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este autoritatea cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in România, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii.

 

Piata asigurarilor de viata a crescut cu 2,5% in 2010, la 1,67 miliarde de lei.
Persoanele care intentioneaza sa cumpere o polita de viata trebuie sa primeasca de miercuri, inainte de semnarea contractului, un set de informatii suplimentare celor prezentate pâna in prezent de asiguratorii si intermediarii in asigurari, a anuntat autoritatea de reglementare

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos