credius.ro

Isarescu vs. banci: BNR nu favorizeaza pe nimeni

17 mai 2007

Discriminare!, au tunat bancherii ieri. Bancherii s-au aratat nemultumiti de modul in care Banca Nationala avizeaza normele de creditare, care ar putea sa distorsioneze competitia din sectorul bancar, dar si de lentoarea acestui proces. (citeste aici mai multe despre revolta bancherilor)

Replica Bancii Nationale la aceste acuze a venit astazi, prin vocea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in acelasi cadru in care bancherii au arunca sagetile in directia BNR: Forumul Financiar  Sud-Est European. „Noi sub nici o forma nu dorim sa distorsionam concurenta pe piata. Vrem o concurenta reala pe piata”, a declarat Isarescu. Domnia sa spune ca a discutat cu Directia de Control si Supraveghere din BNR pentru un dialog mai activ cu bancile si cu ARB. Pe de alta parte, Isarescu subliniaza ca nu este vorba despre o negociere intre BNR si banci in ceea ce priveste aprobarea normelor, dupa cum unii bancheri au lasat sa se inteleaga ieri. „Nu este vorba despre o negociere. Sarcina BNR este ca regulile de prudenta bancara sa fie indeplinite”, a precizat Mugur Isarescu.

Guvernatorul arata ca noile reguli reprezinta o flexibilizare a creditarii populatiei, cadru in care fiecare banca isi stabileste propriile norme, diferite de la un jucator la altul. In conditiile in care bancherii vorbeau ieri de nevoia unei uniformizari a reglementarilor si normelor de crditare, guvernatorul Isarescu le aminteste nemultumitilor ca se pot aplica norma generala, aflata in continuare in vigoare. „Normele generala sunt inca valabile. Ceea ce se aproba sunt norme individuale, in functie de situatia fiecarei banci”, declara Isarescu.

In ciuda valului de nemultumiri ale bancherilor exprimate public ieri, acestia nu au facut o plangere directa la Banca Nationala. Mugur Isarescu spune ca declaratiile sale au la baza doar informatiile si comentariile bancherilor aparute in presa.

Totodata, guvernatorul a criticat presa, apreciind ca aceasta a lansat un mesaj incorect atunci cand voreste despre norme si credite „relaxate”. Isarescu spune ca noile reguli de creditare pot avea efecte ascunse, mai constrangatoare, desi in aparenta este vorba despre o relaxare. Domnia a subliniat ca unele masuri precum avansul zero reprezinta doar in aparenta o relaxare, intrucat impun niste dobanzi mai mari, ceea ce sporeste efortul financiar de plata al clientului. Astfel, un credit fara avans si cu dobanzi ridicate nu este mai avantajos decat un credit cu un avans mai mare si dobanzi mai mici. Guvernatorul avertizeaza asupra riscului unei supraindatorari a populatiei, dand exemplu chiar statele din Uniunea Europeana, unde acest fenomen a devenit o problema. Isarescu considera ca este o nevoie de o educare a populatiei pentru o mai buna cunoastere a modului in care acceseaza si ramburseaza creditele.

„Un credit are doua parti. Una frumoasa, cand iei banii, si alta foarte dureroasa, cand incepi sa platesti. Din acest motiv, nu sunt de acord cu ideea de relaxare si trebuie sa explicam acest lucru”, a declarat Mugur Isarescu. 

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro