credius.ro

Isarescu: Vrem sa evitam o exagerare a deprecierii cursului

31 ianuarie 2008

Invitat in cadrul emisiunii “Fata in fata” de pe TVR, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a apreciat ca tulburarile create de deprecierea leului nu sunt legate neaparat de nivelul la care a ajuns cursul de schimb, ci mai mult de rapiditatea acestei deprecieri. In aceste conditii, sentimentul derapajului accelerat al leului vine din realitatea primei jumatati a anului trecut. Atunci moneda nationala s-a apreciat foarte mult, cursul ajungand atunci pana la niveluri minime de 3,1 lei/euro, astfel ca scaderea din ultima perioada a leului a parut mult mai accentuata. “Cred ca ceea ce deranjeaza cel mai mult in prezent, ceea ce a creat o anumita stare de tensiune este o anumita volatilitate a cursului”, a declarat guvernatorul.

Pe de alta parte, moneda nationala a fost afectata de un clar sentiment schimbat in rau, o perceptie a investitorilor internationali legata de situatia din Romania. Isarescu apreciaza ca miscarile din ultimele sase luni ale Bancii Nationale si Guvernului nu au fost de natura sa determine o schimbare acuta de perceptie din partea acestora. “In mod evident, lucrurile s-au deteriorat datorita crizei financiare internationale si cred ca riscanta a fost aprecierea din lunile de vara”, a declarat guvernatorul. Isarescu spune ca un curs de 3,4-3,5 lei, precum se inregistra la inceputul lui 2007 ar fi fost mult mai acceptabil decat cel de 3,1 lei, un nivel “departe de realitatile economice”. “Cu alte cuvinte, o depreciere de la 3,4-3,5 lei la 3,7 lei ar fi fost mai usor de suportat”, spune seful BNR.

Obiectivele BNR legate de piata financiara si perioada de depreciere prin care trece leul tin de evitarea unor derapaje ale cursului.  “Incercam sa pastram conditiile pietei, intr-o stare de relativa normalitate, de stabilitate, pentru ca miscari brutale de curs sa nu apara. Vrem sa evitam o exagerare care tinde sa se intample pe piata, in directia deprecierii cursului”, a declarat Isarescu. Seful BNR compara situatia din aceasta perioada cu cea din prima jumatate a lui 2007, cand “exuberanta” pietei genera scenarii in care leul va ajunge la nivelul de 2,7-2,9 lei pentru un euro. “Atunci BNR a intervenit, cu mijloacele ei specifice. Evitam sa intervenim direct pe piata, prin cumparari si vanzari de valuta, dar n-am lasat niciodata cursul total liber”, a aratat guvernatorul. Acesta spune ca acelasi scenariu se repeta acum, numai ca in sens opus. “Contextul actual nu este unul usor, este extrem de complicat, insa nu se poate vorbi despre o criza pe piata valutara”, este de parere Mugur Isarescu.

In ceea ce priveste lupta contra inflatie, guvernatorul da asigurari ca Banca Nationala ramane in continuare fidela acestui obiectiv. “BNR isi va face datoria”, puncteaza sec acesta. Pe de alta parte, Isarescu avertizeaza ca actiunea singulara a BNR a inceput si va fi din ce in ce mai ineficienta. De aceea ea trebuie corelata cu alte politici.

Seful BNR se declara increzator ca anul 2008 ca an electoral nu va genera presiuni inflationiste suplimentare. “Bugetul Romaniei de anul asta e cel mai mare din istorie. Cred ca acest buget ofera resurse suficiente ca sa duca la dezvoltarea tarii, la realizarea proiectele, dar sa si acopere cheltuielile sociale care au fost deja programate. A face cheltuieli bugetare peste ceea ce este prevazut in acest buget, in conditiile crizei financiare internationale ar fi un lucru total iresponsabil. Sunt sigur insa ca acest lucru nu se va intampla”, declara Isarescu.

In noile conditii internationale, caracterizate de un pesimism “crunt”, responsabilitatea guvernului si a Bancii Nationale este sa conlucreze catre un mix de politici economice, pentru a restabili increderea investitorilor straini in Romania. Din punctul BNR de vedere, este nevoie de o politica monetara stricta, reforme structurale accentuate, chiar daca e un an electoral, si politici fiscale prudente. “Trebuie sa convingem investitorii sa suntem seriosi, ca politicile nu sunt mimate, ca nu urmaresc doar termenul scurt”, a declara Mugur Isarescu.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro