credius.ro

Isarescu vrea sa muste din dusmanii inflatiei

19 decembrie 2006

Banca Nationala a Romaniei va deveni, la 1 ianuarie 2007, "cainele de paza" al politicilor economice si fiscale, pe care le va monitoriza cu atentie, si va face publice acele actiuni care afecteaza stabilitatea preturilor, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax. "Vom deveni cainele de paza si vom spune public daca politicile fiscale si economice se indreapta catre asigurarea stabilitatii preturilor", a precizat seful BNR la conferinta prilejuita de lansarea Institutului Aspen in Romania. Astfel, BNR va publica, de anul viitor, rapoarte semestriale privind politicile economice si fiscale.

Romania are de recuperat decalaje importante la nivelul convergentei reale, respectiv la nivelul PIB pe cap de locuitor si al veniturilor, dar actiunile in acest sens trebuie coroborate cu atingerea obiectivelor pentru adoptarea euro, potrivit lui Isarescu. "Bancii Centrale i se interzice sa ia orice decizie privind convergenta reala. Avem mari probleme structurale si este nevoie sa fie rezolvate in urmatorii trei-cinci ani. Accept ca in aceasta perioada, cineva, probabil Guvernul, ar trebui sa se ocupe de reformele structurale", a afirmat Isarescu. Domnia sa a mentionat ca exista diferente fundamentale la nivelul tarii in comparatie cu Bucurestiul, iar, la numai 60-70 kilometri de Capitala exista "o alta Romanie" care trebuie sa-si rezolve problemele inainte de aderarea la uniunea monetara.

"La nivelul BNR, potrivit statutului, putem vorbi despre aceste aspecte, dar din pacate nu ne vom ocupa de convergenta reala", a mai spus Isarescu. Guvernatorul a reamintit ca Banca Centrala a propus Guvernului un plan privind programul de convergenta, care stabileste obiectivul adoptarii euro in anul 2014. Isarescu a explicat ca, in contextul regimului ratelor de schimb, stabilitatea macroeconomica va fi asigurata exclusiv prin politici fiscale. in acest context, el a sfatuit factorii decizionali sa se grabeasca incet si sa caute un ritm potrivit pentru recuperarea decalajelor. Desi Fondul Monetar International recomanda adoptarea cat mai rapida a monedei europene, Romania nu putea renunta imediat la politicile monetare introduse, respectiv tintirea inflatiei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro