Isarescu surprinde piata: BNR reduce dobanda de politica monetara cu 0,5%

Isarescu surprinde piata: BNR reduce dobanda de politica monetara cu 0,5%

BNR decide sa nu faca "o pauza de cafea" asa cum mizau analistii pietei finanicare si micsoreaza dobanda de politica monetara. Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis reducerea dobanzii de politica monetara la 7,5% de la 8%, incepand cu data de 6 ianuarie 2010. Miscarea este mai ampla decat estima piata, in

BNR decide sa nu faca "o pauza de cafea" asa cum mizau analistii pietei finanicare si micsoreaza dobanda de politica monetara. Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis reducerea dobanzii de politica monetara la 7,5% de la 8%, incepand cu data de 6 ianuarie 2010. Miscarea este mai ampla decat estima piata, in conditiile in care majoritatea analistilor financiari se asteptau la mentinerea sau reducerea dobanzii cu cel mult 0,25%.

In acelasi timp, BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Totodata, banca centrala a decis "gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara", se arata intr-un comunicat al BNR.

CA al BNR reitereaza ca banca centrala va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Consiliul de Administratie al bancii centrale are programata a doua sedinta de politica monetara din acest an pe 3 februarie, cand va analiza si raportul trimestrial asupra inflatiei.

La precedenta sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii noiembrie 2009, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobânzii de politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 30%.

Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, afirma in momentul deciziei BNR, la un post TV, ca evolutia dobanzii de politica monetara va depinde in continuare de guvern si stabilitatea politicilor bugetare si recunoste ca el se astepta la o reducere de doar 0,25% a dobanzii.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos