Isarescu solicita S&P sa refaca raportul privind ratingul de tara al Romaniei

Isarescu solicita S&P sa refaca raportul privind ratingul de tara al Romaniei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a spus, luni, ca agentia de rating Standard & Poor’s ar trebui sa-si modifice abordarea privind factorii luati in calcul la retrogradarea Romaniei, in conditiile in care datoria publica se afla la un nivel sustenabil. "Rugam S&P sa-si refaca cele doua pagini scrise total pe langa subiect", a declarat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a spus, luni, ca agentia de rating Standard & Poor’s ar trebui sa-si modifice abordarea privind factorii luati in calcul la retrogradarea Romaniei, in conditiile in care datoria publica se afla la un nivel sustenabil.

"Rugam S&P sa-si refaca cele doua pagini scrise total pe langa subiect", a declarat Isarescu.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat, in urma cu o saptamana, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la ‘BBB-/A-3’ la ‘BB+/B’, si pentru creditele in lei pe termen lung, la ‘BBB-‘, ca urmare a riscurilor legate de finantare.

Decizia S&P scoate Romania din categoria statelor cu calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Guvernatorul a subliniat ca datoria publica a Romaniei se situeaza la un nivel sustenabil, singura problema fiind deficitul de cont curent.

Isarescu a reamintit ca Romania nu se afla in negocieri cu Fondul Monetar International (FMI) pentru acordarea unui ajutor de stat, tocmai pentru ca nu avem o datorie publica mare.

In 2007, datoria guvernamentala a Romaniei a reprezentat 12,9% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, potrivit datelor publicate in ultima prognoza a Comisiei Europene, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB impus prin criteriile de la Maastricht.

"Am atras atentia asupra deficitului de cont curent si am recurs la politici monetare destul de tari in acest sens", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Analistul S&P, Marko Mrsnik, comenta in raport ca decizia de a cobori ratingul Romaniei "reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari si in urcare a sectorului privat si dependenta care decurge de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure".

El adauga ca "decidentii nu au atacat aceste provocari economice din ce in ce mai importante, in contextul in care atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza, ceea ce a sporit antatgonismele si lipsa de cooperare din mediul politic", a adaugat el.

Decizia S&P a venit la cateva zile dupa ce presedintele Romaniei a aprobat legea de majorare cu 50% a salariilor din sistemul de invatamant, lege votata in prealabil in unanimitate de parlamentari, care au intrat in febra electorala.

Cat priveste majorarile salariale, guvernatorul sustine ca "cresterile salariale de doua cifre sunt total necorelate cu ambitia de a tine inflatia sub control".

S&P coborase in noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa", motivandu-si decizia prin adancirea dezechilibrelor externe, pe fondul adancirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos