Isarescu schimba regulile. Nu este normal?

Isarescu schimba regulile. Nu este normal?

Introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor aduse (loan to value) ar fi "absolut normala", iar o astfel de decizie nu poate fi considerata o restrictie, in conditiile in care aceste masuri sunt adoptate peste tot in lume, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Societatea româneasca a fost din nou tulburata

Introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor aduse (loan to value) ar fi "absolut normala", iar o astfel de decizie nu poate fi considerata o restrictie, in conditiile in care aceste masuri sunt adoptate peste tot in lume, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Societatea româneasca a fost din nou tulburata de stiri bazate, probabil, pe scurgeri de informatii din directiile Bancii Nationale, ca Banca Nationala va pune din nou restrictii. Daca vom introduce loan to value sa stiti ca nu este restrictie. Este absolut normal sa facem acest lucru pentru ca se face peste tot in lume", a afirmat Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca volumul creditului acordat trebuie sa fie intotdeauna mai mic decât volumul necesar de finantare.

"Daca ii dau unuia suta la suta din imprumut credeti ca mai exista vreo pârghie serioasa prin care omul sa fie constrâns sa utilizeze bine banii?", a spus Isarescu.

O alta masura pe care banca centrala ar putea sa o introduca se refera la corelarea creditului cu veniturile clientului.

"Nu este normal? Aceasta tine si de cultura debitorului, sa nu se duca sa … sa nu mai spun ce era inainte de 1990, când nu aveai voie sa iti angajezi mai mult de 30% din venituri. Dar acela era sistem comunist si il facem pilaf. Face parte din educatia financiara a unei soecitati. Daca te uiti la vecin si vezi ca si-a facut datorii prea mari nu e vecin bun, se intâmpla ceva cu el. Nu vrem cu totii sa avem vecini buni sanatosi, sa nu aiba probleme financiare?", a continuat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a atras atentia ca, in conditiile in care economiile sunt deschise, iar astfel de masuri legate de creditul in valuta nu se vor lua si in alte tari, exista riscul ca bancile sa externalizeze creditele.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, prezentat de MEDIAFAX in urma cu doua saptamâni, creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Astfel, banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul ar urma sa dispuna de un avans de 20% din valoarea bunului achizitionat si o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica ar urma sa prezinte o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Pentru creditele imobiliare, debitorul va detine un avans de cel putin 20% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Bancile vor fi obligate, ca si pâna in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incât gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pâna la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.

Pentru fundamentarea nivelului indatorarii, bancile vor face simulari pe baza celei mai mari rate de dobânda practicate pentru acel tip de credit in perioada martie 2007 – martie 2011.

De asemenea, la creditele in valuta se va calcula gradul de indatorare in functie de cea mai ampla depreciere din perioada de referinta.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos