Isarescu promite bancilor ca le va da inapoi banii retinuti sub forma de rezerve

Isarescu promite bancilor ca le va da inapoi banii retinuti sub forma de rezerve

Intelegerea cu FMI creaza premisele pentru ca BNR sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii,  masura asteptata de banci, intrucat vor avea la dispozitie surse suplimentare de lichiditati. „Cu banii de la FMI vom inlocui banii pe care i-am imprumutat de la banci sub forma de rezerve minime obligatorii”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful

Intelegerea cu FMI creaza premisele pentru ca BNR sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii,  masura asteptata de banci, intrucat vor avea la dispozitie surse suplimentare de lichiditati. „Cu banii de la FMI vom inlocui banii pe care i-am imprumutat de la banci sub forma de rezerve minime obligatorii”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful BNR precizeaza insa ca institutia nu va opera o reducere brusca a nivelului acestor rezerve, in prezent de 40% pentru valuta si 18% pentru lei. Primul pas va fi o reducere indirecta, prin modificarea compozitiei rezervelor minime obligatorii.  „Sub forma de rata, inca nu vom modifica, dar la compozitie este posibil. Incepem cu valuta, pentru ca lichiditatile in lei s-au imbunatatit sensibil, prin operatiunile repo pe care BNR le-a facut, inclusiv pentru a pune pe picioare finantarea excedentului de deficit bugetar”, a spus Isarescu.

O modalitate de modificare a compozitiei este excluderea din calculul pasivelor pentru rezervele minime pe cele pe termen lung. Guvernatorul a precizat ca ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul se reduce si nivelul RMO. "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a explicat Isarescu.

In primul rand, BNR are in vedere reducerea rezervelor in valuta, asupra carora va aplica insa o scadere „extrem de graduala”. "Nu va ganditi ca vom reduce nivelul rezervelor minime in valuta de la 40 la 20%. Ajustarea va fi extrem de graduala, deoarece nici economia nu poate absorbi o cantitate prea mare de bani astfel eliberata”, a explicat Isarescu.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos