credius.ro

Isarescu: Ordonanta privind creditele populatiei nu este retroactiva, dar nici in spiritul directivei europene

8 noiembrie 2010

Ordonanta privind creditele populatiei nu este retroactiva, dar nici in spiritul directivei europene pe care o transpune, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca bancile vor avea doar temporar tentatia sa introduca in dobanzi unele comisioane pe care trebuie sa le elimine. "Nu neaparat Fondul, Uniunea Europeana a solicitat ca directiva europeana sa se aplice cam asa cum este si ea nu se aplica creditelor in stoc, existente, ori la noi s-a aplicat si imprumuturile existente decurgand din momentul aparitiei ordonantei. In derularea acestor credite, dar incepand cu momentul aplicarii ordonantei. Nu este retroactivitate, dar nici in spiritul directive europene", a spus Isarescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a precizat ca directiva se refera si la transparenta, iar din acest punct de vedere OUG 50 este corecta. Guvernatorul BNR a spus ca s-a utilizat un cuvant "nefericit" atunci cand s-a spus ca ordonanta privind creditele populatiei este retroactiva. La afirmatia ca nimeni nu mai ia credite in prezent, Isarescu a spus ca "nu este chiar asa". "Si atunci trebuie sa o aplicam si la stocul de credite spuneti dumneavoastra?", a continuat seful bancii centrale.

Isarescu a reiterat ca bancile s-au dovedit a fi stabile in timpul crizei si a spus ca prin implementarea OUG 50 exista riscul "slabirii" acestui sector. "Nicaieri in lume bancile nu sunt acum iubite, nici in Europa, si exista aceasta tendinta sa fie taxate suplimentar, sa plateasca, deci reactia de la noi nu este atipica as spune. Dar exista riscul ca daca vrem neaparat sa penalizam bancile sa introducem niste costuri suplimentare pe care oricum nu le aveau in calcul in momentul in care au acordat creditele, care s-au dat cu unele excese, trebuie recunoscut, sa slabim acest sector si cu alte cuvinte, sa ne dam un pumn in plex", a spus Isarescu.

La comentariul reporterului ca bancile nu pierd, Isarescu a replicat: "Dar vreti neaparat sa piarda? Asta este intrebarea". El a explicat ca in cazul in care bancile vor inregistra pierderi atunci isi vor eroda capitalul, se va ajunge la o reducere a increderii in sistemul bancar si se va descuraja creditarea.

"Eu cred ca noi nu dorim neaparat sa avem o criza bancara in Romania numai de dragul sa vedem cat de mult suporta bancile din aceste costuri. (...) Creditarea nu a crescut, nu si-a revenit, dar nu avem inca o tendinta negativa. Putem sa avem o scadere a creditarii care va antrena o intarziere a revenirii, a redresarii si, in consecinta, chiar o ingreunare a situatiei bugetului de stat", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Totodata, Isarescu a spus ca BNR isi mentine punctul de vedere ca in timpul crizei bancile au majorat dobanzile si nu au ajutat economia. "Eu spun ca aici e vorba de nuante, extrem de importante, si solutia va fi in discutarea fara element emotional puternic. Este adevarat ca problema este emotionala. Discutarea pe baze tehnice, luand in considerare si experienta altor tari, a textului ordonantei si directivei UE", a continuat guvernatorul BNR.

El a spus ca interventia in activitatea bancilor nu poate fi facuta de oricine. "Protectia consumatorilor poate sa ne sesizeze, dar interventia, a inchide o banca sau a inchide activitatea de creditare intr-o banca nu este o chestiune de joaca. Doar au trecut mai mult de 10 ani de cand s-au inchis cateva banci in Romania. Credeti ca este chiar asa o chestiune simpla, sa inchizi o banca? In momentul in care i-ai inchis activitatea de creditare ai inchis-o practic, pentru ca scopul activitatii bancare este creditarea. Deci, ca sa nu vorbesc mult, nu cred ca trebuie sa inlocuim un exces, al bancilor, cu un alt exces pentru ca ne periclitam chiar situatia noastra, situatia redresarii economice, si atunci textul ordonantei trebuie apropiat foarte mult de textul directivei", a continuat Isarescu.

Intrebat de ce bancile nu reduc dobanzile, ci le majoreaza, oficialul BNR a spus ca "aceasta este o alta chestiune, care nu este legata de OUG 50 sau este legata in foarte mica masura de aceasta". "Cel mult (bancile - n.r.) vor avea tentatia ca, pierzand unele comisioane, sa le introduca in dobanzi, dar nu va dura mult", a spus Isarescu. El a aratat ca majorarea dobanzilor este legata mai mult de maniera in care bancile au perceput si percep riscul, in care se finanteaza de la bancile mama sau pe plan extern, precum si de "o generozitate excesiva" in ceea ce priveste dobanzile pe care le platesc deponentilor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro