credius.ro

Isarescu, ofensiva la adresa zvonerilor, panicarzilor si cumparatorilor de bani fara bani

14 octombrie 2008

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a iesit in fata presei ieri, in cadrul unei conferinte de presa convocate pe ultima suta de metri, pentru a clarifica mai multe aspecte ce au facut obiectul unor dezbateri publice in ultimele zile, interventiile bancii centrale pe piata valutara, precum si o serie de zvonuri menite sa creeze panica in randul clientilor unor banci.

“In Romania nu exista efecte directe ale crizei. Putem vorbi numai de anumite efecte indirecte. Panica din lumea financiara de la noi pare sa fie generata in primul rand de necunoastere”, a aratat Isarescu.

Unul dintre evenimentele care a tulburat apele este situatia dificila prin care trec unele banci-mama ale institutiilor creditoare de la noi, insotite de parerile, inaintate si de ministrul Economiei, ca actionarii majoritari ar putea retrage sume importante din bancile romanesti. Acestea nu sunt influentate de situatia bancilor mama, a declarat Isarescu, subliniind ca bancile din Romania sunt independente.

“Cand apar probleme intervin suspiciuni, iar unii au ajuns sa se intrebe ce se va intampla daca banca-mama isi retrage capitalul din Romania. Trebuie precizat un lucru: capitalul dintr-o banca nu se poate retrage. Nici o banca din strainatate, daca ar ajunge sa aiba probleme acasa, nu poate retrage capitalul”, a declarat seful BNR.

Sistemul bancar romanesc, controlat in cea mai mare parte de jucatori din strainatate, poate suferi insa si presiuni generate de situatia bancilor-mama. "Este si contaminarea din exterior. Daca auzi ca banca straina X are probleme mai serioase, te uiti ca cea din Romania are acelasi nume si nu la indicatorii financiari. In momentul acela, contaminarea este aproape facuta", a adaugat guvernatorul.

Acesta a arata ca bancile de la noi sunt foarte bine capitalizate, gradul de solventa mediu pe sistemul bancar fiind de peste 13%. “Solvabilitatea si lichiditatea bancilor romanesti sunt printre cele mai bune nu doar din regiune, ci si din lume”, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Pe de alta parte, Isarescu a tinut sa precizeze, legat de o alta neliniste a analistilor si opiniei publice, ca bancile-mama nu isi pot retrage dintr-o data liniile de creditare inaintate subsidiarelor din Romania. “Liniile de creditare nu sunt bani care se iau cand ii trazneste celui din exterior. Sunt credite, sunt contracte. Banii nu pot pleca asa de usor din Romania”, spune guvernatorul BNR.

Acesta precizeaza ca totalul liniilor de creditare atrase de bancile locale din strainatate este de 23 miliarde euro, iar 90%, respectiv 20 miliarde euro, reprezinta fondurile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania. Dintre acestea, linii de credit in valoare de 14 miliarde euro au scadenta de peste un an de zile. “Este imposibil juridic si faptic ca banii acestia sa fie retrasi”, a punctat guvernatorul.

In ceea ce priveste activitatea din piata valutara, Isarescu spune ca BNR a intervenit pentru a se asigura de corecta functionare a acestei. Guvernatorul a reamintit ca banca centrala nu tinteste cursul, insa este interesata de nivelul acestuia, in condiiile in care influenta asupra inflatiei este una directa, iar mai mult de jumatate din creditele populatiei sunt in valuta, ceea ce afecteaza stabilitatea financiara.

“Nu protejam un nivel de curs, dar cand apar variatii ilogice inseamna ca ceva se intampla si piata nu mai functioneaza normal”, a declarat Isarescu. Banca Nationala a intervenit pe piata valutara vineri, cand a vandut valuta in valoare de 40 mil. euro, pentru “a testa functionarea pietei in actualul context de volatilitate si incertitudine”, dupa cum a precizat institutia intr-un comunicat ulterior. Ieri, BNR a intervenit din nou pe piata, cerand bancilor cotatii pentru vanzarea in valuta, fara sa faca insa tranzactii. Guvernatorul a precizat ca exista cateva aspecte contradictorii care au determinat actiunile BNR: pe de o parte exista un exces de lichiditate, insa dobanzile din piata interbancara sunt foarte mari, depasind si dobanda la care imprumuta BNR bancilor, iar in aceste conditii cineva are atatia lei pentru a cumpara valuta si a deprecia leul. Isarescu a indicat ca exista actori pe piata valutara care incearca sa influenteze cursul leului prin cotatii fictive, fara capital care sa le sustina.

“O banca centrala trebuie sa intervina cand are dovezi asupra realitatii cotatiilor din piata. Suntem impotriva miscarilor pe piata valutara fara o baza. A te juca pe ecran cu cotatiile este un mare pacat, astfel ca trebuie sa vedem cat de reale sunt operatiunile de pe piata. Noi nu monitorizam piata valutara si monetara din Romania stand intr-un prepeleac si minunandu-ne cum se misca cursul fara sa fie nici un fel de corelatie cu dobanda de pe piata si cum jucatori, care au vrut sa convinga lumea ca se poate scoate profit fara capital, vor sa ne convinga si pe noi cum se poate misca cursul leului fara lei, numai din cotatii”, a declarat Isarescu.

Seful BNR spune ca va lua masuri drastice, ce pot ajunge la retragerea licentei, daca se dovedeste ca zvonurile privind problemele unor banci din Romania au pornit din sistemul bancar. Isarescu spune ca s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Romane a bancilor si i-a asigurat de tot sprijinul pentru a rezolva problema cu cei care raspandesc zvonuri despre probleme la nivelul anumitor banci.

"Ne-am intalnit cu ARB si suntem hotarati sa le sprijinim demersurile pentru a gasi o modalitate de lucru cu raspandacii periculosi. Noi fiind alaturi de ARB, spunem ca asemenea atitudine nu se justifica. Legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi de apa cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta", a declarat Isarescu.

Saptamana trecuta, clientii Bancii Transilvania au fost informati (mail, sms, telefon) ca institutia de credit are probleme si depozitele constituite aici sunt in pericol. 

Daca se va dovedi ca cel sau cei care au raspandit astfel de zvonuri sunt din sistemul bancar, masurile vor fi dure, avertizeaza Isarescu. “In asemenea momente se vede calitatea unui bancher. Daca se dovedeste ca cineva din sistemul bancar a raspandit astfel de zvonuri, nu ar mai trebui sub nicio forma ca acel om sa mai calce intr-o banca in calitate de angajat", a declarat guvernatorul.

El s-a referit si la concurenta din sistemul bancar, mentionand ca BNR nu incurajeaza profitarea de astfel de momente pentru eventuale achizitii. "Cred ca s-a sarit putin calul in ceea ce priveste concurenta. E un bun moment sa te gandesti la achizitii, dar noi nu recomandam, ci descurajam aceasta atitudine", a aratat guvernatorul BNR.

Bogdan Popescu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro