Isarescu: nu visati la o dobanda mai mica! Si noi visam la o inflatie mai mica de 5 ani!

Isarescu: nu visati la o dobanda mai mica! Si noi visam la o inflatie mai mica de 5 ani!

Modificarea dobanzii de politica monetara este improbabila in conditiile in care BNR se lupta sa reduca inflatia, care a inregistrat cel mai ridicat nivel din peste doi ani ca efect al cresterii taxei pe valoarea adaugata, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu intr-un interviu pentru Bloomberg. Adica, nu visati, ca noi avem visele noatre de 5

Modificarea dobanzii de politica monetara este improbabila in conditiile in care BNR se lupta sa reduca inflatia, care a inregistrat cel mai ridicat nivel din peste doi ani ca efect al cresterii taxei pe valoarea adaugata, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu intr-un interviu pentru Bloomberg. Adica, nu visati, ca noi avem visele noatre de 5 ani! Principalul obiectiv al Bancii Nationale si pentru 2011 va fi tot incetinirea inflatiei, care a fost alimentata de cresterea cu cinci puncte procentuale a TVA, la 24%, in iulie anul trecut, sustine Isarescu.

Rata inflatiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu fata de cel din 2009. Pentru sfârsitul anului 2011 prognoza BNR indica o inflatie de 3,4%. Insa tintele de inflatie sunt ratate de 5 ani incoace!

Efectele de runda intâi ale majorarii TVA au fost "rezonabile", ceea ce a permis BNR, la sedinta din 5 ianuarie, sa mentina dobânda de politica monetara neschimbata pentru a cincea luna consecutiv, la minimul record de 6,25%, a spus Isarescu.

El a aratat ca stabilitatea dobânzii cheie "a atenuat efectele de runda a doua ale majorarii TVA". Daca dobânda creste, sunt generate asteptari si sunt create efecte de runda a doua, a precizat el.

"De aici provine reticenta de a modifica dobânzile. Este foarte important sa rezistam ca la Stalingrad. Politica monetara isi va indeplini in general obiectivele", a spus seful BNR. De aici intelegem ca BNR se va lua la "tranta" cu inflatia si nu "gadila" deloc creditarea, deci nu va umbla prea curand la dobanzi.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos