credius.ro

Isarescu: Ne gandim la noi masuri pentru descurajarea creditului in valuta

9 mai 2008

Guvernatorul Banci Nationale, Mugur Isarescu, a aratat ca exista riscul ca majorarile dobanzii de politica monetare sa se transmita in piata prin descurajarea creditului in lei si incurajarea celui in valuta. „Aceasta este o limita a politicii monetare: majorezi rata dobanzii, descurajezi creditul in moneda nationala si il incurajezi pe cel in valuta”, a explicat Isarescu, in cadrul conferintei organizate pentru prezentarea raportului asupra inflatiei. BNR a decis, la inceputul acestei saptamani, o noua majorare de dobanda, de 0,25 puncte procentuale, de la 9,5% la 9,75%, fiind a cincea masura consecutiva de acest fel.

Seful Bancii Nationale spune ca problema incurajarii si cresterii creditului in valuta reprezinta o preocupare constanta pentru BNR, precum si pentru bancilor centrale din majoritatea statelor emergente. Isarescu arata ca BNR cauta masuri pentru descurajarea creditului in valuta, in principal cel de consum, solutii ce presupun si implicarea bancilor comerciale.

„Ne gandim in continuare si la alte masuri pentru a descuraja creditul in valuta, inclusiv la o pozitie de cooperare mai atenta cu bancile comerciale. Salutam in acest sens faptul ca unele dintre ele au venit cu propuneri de actiuni voluntare de stopare a creditului in valuta. Pentru ca si bancile comerciale realizeaza cat de riscante sunt pentru ele evolutiile in ceea ce priveste creditul in valuta”, a declarat Mugur Isarescu.

In urma cu doua zile, presedintele executiv al Erste Bank si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Andreas Treichl cerea, intr-un interviu acordat ZF, incheierea unui acord cu banca centrala si celelalte banci comerciale pentru franarea la maxim a creditului de consum in valuta. „In ultimele sase-opt saptamani am reusit sa castigam atentia bancilor centrale din Romania si Ungaria si a Bancii Centrale Europene, am discutat cu guvernatorii Mugur Isarescu si Andras Simor. Cred ca exista o probabilitate destul de mare ca in urmatoarele sase luni sa vedem un demers pentru franarea cat mai mult posibil a creditului in valuta”, a declarat Treichl. O astfel de pozitie publica pentru franarea creditului in valuta au adoptat anterior si alti doi bancheri cu nume, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, si seful CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Acesta din urma a propus la inceputul acestui an o masura de limitare a acordarii creditelor catre persoanele fizice numai in moneda in care obtine veniturile solicitantul.

Pe de alta parte, guvernatorul a aratat ca cea mai recenta majorare a dobanzii nu a avut ca tinta descurajarea creditarii, ci arata interesul BNR pentru segmentul economisirii in moneda nationala. „Prin majorarea dobanzii am vrut sa transmitem ca suntem preocupati de stimularea economisirii”, a declarat Isarescu. Acesta a adaugat ca dozajul de 0,25 pp cu care a crescut dobanda indica faptul ca exista in continuare presiuni inflationiste, insa mai atenuate. Anterior, in martie 2008, Banca Nationala majorase dobanda de politica monetara cu 0,5 pp, iar in februarie pasul cu care dobanda a crescut a fost chiar de un punct procentual. Isarescu a explicat ca economisirea are capacitatea de a absorbi o parte din cererea in exces, ce influenteaza inflatia. De asemenea, economisirea asigura stabilitatea financiara a sistemului bancar, intrucat permite bancilor sa se bazeze mai mult pe resurse de finantare interne si mai putin pe cele externe, caracterizate de o volatilitate ridicata.

Seful BNR a subliniat ca este preocupat doar de stimularea economisirii in lei, nu si a celei in valuta, intrucat aceasta nu are niciun fel de perspective in Romania, in conditiile in care dobanzile pentru euro si dolar sunt scazute. Un factor care ar impulsiona economisirea in valuta ar fi deprecierea leului sau perspectivele pentru deprecierea lui, insa Isarescu considera ca un mesaj in acest sens este unul eronat.

In acelasi timp, BNR a decis in ultima sedinta mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii, atat pentru lei, cat si pentru valuta. Isarescu a precizat ca ajustarea nivelului RMO se va realiza doar atunci cand Banca Nationala isi va consolida pozitia de creditor. Seful BNR spune ca partea de creditare reactioneaza greu la ajustarile dobanzii de politica monetara, aici existand segmente inca nesaturate.

„Cresterea dobanzii nu descurajeaza creditul. Bancile reactioneaza cu intarziere la aceste majorari, intrucat pe partea de creditare exista o batalie pe cota de piata”, a spus Isarescu. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro