Isarescu il citeste pe Roubini si se arata stupefiat

Isarescu il citeste pe Roubini si se arata stupefiat

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca citeste cu stupoare analizele in care se arata ca principala vulnerabilitate a Romaniei este prezenta capitalului european in banci. „In urma cu 11 ani ni se cerea ca bancile din Romania sa se privatizeze cu capital strain european. Acum citesc cu stupoare ca acest capital european este principala

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca citeste cu stupoare analizele in care se arata ca principala vulnerabilitate a Romaniei este prezenta capitalului european in banci. „In urma cu 11 ani ni se cerea ca bancile din Romania sa se privatizeze cu capital strain european. Acum citesc cu stupoare ca acest capital european este principala vulnerabilitate”, a declarat seful bancii centrale, in cadrul unei conferinte avand ca tema cresterea economica durabila.

In completarea afirmatiilor lui Mugur Isarescu, viceguvernatorul Cristian Popa, a explicat ca analiza privind vulnerabilitatea Romaniei apartine economistului american Nouriel Roubini. „Eu repet ceea ce am mai spus si altadata: bancile care activeaza pe piata romaneasca nu sunt straine, ci au personalitate juridica romana. Sunt banci romanesti, supuse reglementarilor BNR”, a adaugat viceguvernatoruul.

Acesta a aratat ca solvabilitatea sistemului bancar este de 14,2% dupa standardele de contabilitate romanesti (RAS) si mai mare cu 1-2 puncte procentulae in conformitate cu cele internationale (IFRS). Potrivit lui Cristian Popa, indicatorul privind fondurile proprii de nivel 1 este de 13,6%. „Sunt banci care au o situatie buna, sunt solide, au efectuat toate majorarile de capital solicitate de autoritatea de supraveghere”, a mai spus viceguvernatorul, punctand ca Nouriel Roubini nu s-a referit la „banci grecesti”, ci la „banci cu capital european”.

Totodata, acesta a subliniat, in sprijinul ideii ca bancile nu reprezinta o vulnerabilitate a Romaniei, ca ponderea titlurilor straine in activele sistemului bancar romanesc este de numai 0,2%, iar creditele de tip banca mama-banca fiica reprezinta a opta parte din rezervele valutare constituite la BNR.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos