Isarescu iese in fata camerelor pentru a pune ordine in cifre

Isarescu iese in fata camerelor pentru a pune ordine in cifre

Ma deranjeaza abordarea aceasta „la gramada" de care are parte Romania in ultimul timp, atat din punctul de vedere al datoriilor, cat si zonal, a aratat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, iesit in fata camerelor de luat vederi dupa o perioada in care tara noastra a incasat lovituri de imagine continuu. Analisti, agentii de rating, bancheri

Ma deranjeaza abordarea aceasta „la gramada" de care are parte Romania in ultimul timp, atat din punctul de vedere al datoriilor, cat si zonal, a aratat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, iesit in fata camerelor de luat vederi dupa o perioada in care tara noastra a incasat lovituri de imagine continuu. Analisti, agentii de rating, bancheri si ziaristi au atras atentia asupra riscurilor generate de datoria ridicata a tarii noastre, evaluata de acestia in mai multe cazuri la 30-40 miliarde de euro, si necesarul de finantare pe care aceasta il aduce pentru acest an. Acest aspect a tinut in primul rand sa-l clarifice guvernatorul, intr-o incercare de a reface din increderea Romaniei, subliniind ca toata aceasta confuzie legata de un necesar de finantare nesustenabil pentru tara noastra ar putea fi „creata" de unii analisti.

„Suma datoriilor pe care le are Romania este mai mica de 32-34 mld. euro, suma inaintata de analistii si agentiile de rating. Adunarea datoriilor, indiferent de termen, lung, scurt si mediu, mi se pare simplista. Construirea unei ipoteze ca aceastea este putin tendentioasa", a declarat guvernatorul. Potrivit lui Isarescu, necesarul de finantare al sectorului public pentru anul acesta poate ajunge chiar la 4 miliarde euro. Cifrele prezentate arata ca datoria publica externa era, la finalul lui 2008, de 10,7 miliarde euro, dintre care 1,6 miliarde de euro sunt scadente anul acesta. „In functie de decizia guvernului, buget, marimea deficitului, necesarul de finantare poate ajunge anul acesta la 2-3 miliarde euro, chiar 4 miliarde euro. Sumele acestea sunt compensate partial de intrarile prevazute din fonduri de preaderare, fonduri structurale, imprumuturi deja contractate si care se afla in derulare. In concluzie, pentru sectorul public nu se contureaza un gol de finantare anul acesta", explica Isarescu.

Probleme legate de necesarul de finantare exista si acestea sunt localizate in sectorul privat nebancar. Partea neguvernamentala a datoriei Romaniei este de 39,2 miliarde de euro, dintre care aproximativ 24 miliarde euro sunt datorie privata pe termen scurt (la 31.11.2008), eligibile pentru anul acesta. La banci nu sunt probleme, a dat asigurari guvernatorul. Aici datoria pe termen scurt este de 10 miliarde euro, fiind concentrata in proportie de aproape 90% la primele 10 banci, iar circa 9 miliarde euro din aceasta suma, chiar daca sunt scadente, sunt cu probabilitate foarte mare de reinnoire. „Daca il intrebam pe domnul director al Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, s-ar putea sa ne spuna ca liniile de finantare ale bancilor se vor reinnoi total sau peste 100% in acest an", declara Isarescu.

Pe segmentul corporatiilor si IFN-rilor (in primul rand companii de leasing) va exista un necesar de finantare al datoriilor in 2009. Aceste entitati au datorii pe termen scurt de 14 miliarde euro, iar guvernatorul estimeaza ca probabilitatea de reinnoire a liniilor de finantare este mai mica decat in cazul bancilor, de maximum 60%. Pentru segmentul de leasing, aceasta probabilitate ar putea cobora chiar spre 52-53%. Isarescu arata ca aici gradul de concentrare al datoriilor este redus, primele 10 corporatii ca marime detinand 20% din datorii, procent ce urca spre 30% daca se adauga si primele 6-7 companii de leasing, ale caror datorii insumeaza 2 miliarde euro.

„In sectorul privat nebancar se contureaza un ‘financial gap’. Rezolvarea lui nu este certa. In unele cazuri se vor colecta sume in lei si se va solicita schimbarea in valuta, si atunci apare presiune pe curs, iar in alte cazuri se va apela la un moratoriu. Prognozele sunt incerte aici", a declarat Isarescu. Guvernatorul spune ca sectorul guvernamental se poate imprumuta anul acesta mai mult decat are nevoie pentru a acoperi acest gol de finantare ce se contureaza pe segmentul privat. „Avem un gol de finantare in sectorul public neguvernamental si ne gandim la o solutie de compensare a acestuia prin imprumuturi suplimentare ale sectorului public, dincolo de nevoi", a declarat Isarescu. In acest sens, guvernatorul spune ca nu exclude contractarea unui imprumut de la organismele financiare internationale. „Ne gandim la un pachet de finantare, de exemplu bani de la Uniunea Europeana, plus bani pentru proiecte de la BEI, dar si sume de la FMI. Acestea din urma ar fi directionate catre finantarea rezervelor si nu ar intra in economie decat prin interventiile BNR", a explicat Isarescu.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos