Isarescu: Garantia statului va fi acordata imediat la Prima Casa in caz de neplata

Isarescu: Garantia statului va fi acordata imediat la Prima Casa in caz de neplata

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a asigurat, joi, pe reprezentantii bancilor comerciale interesati de programul guvernamental "Prima Casa" ca garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia. Guvernatorul Bancii Nationale a participat la discutia de la Guvern a premierului Emil

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a asigurat, joi, pe reprezentantii bancilor comerciale interesati de programul guvernamental "Prima Casa" ca garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia. Guvernatorul Bancii Nationale a participat la discutia de la Guvern a premierului Emil Boc si ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu reprezentantii bancilor privind initiativa Guvernului de a garanta creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte, in limita sumei de 60.000 euro.

"Este o schema simpla, dumneavoastra sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat, nu trebuie sa o executati. Garantia trebuie sa fie cea de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara, cu alte cuvinte. si eu cred ca schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o astfel de formula", a spus Isarescu in discutia cu bancile. Obiectul de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost extins de Guvern prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor, pentru programul "Prima Casa".

Ministrul Finantelor a precizat la randul sau ca se urmareste minimizarea costurilor efective penteru persoanele care vor contracta credite destinate achizitiei de locuinte si inceperea imediata a programului, atat pentru a rezolva o problema sociala, cat si pentru a relansa piata imobiliara si sectorul de constructii. La discutia de la Guvern au participat reprezentanti ai BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank si BCR. Guvernul a anuntat, in urma cu o saptamana, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, la postul public de radio, ca nu exclude majorarea plafonului in limita caruia sunt garantate creditele pentru achizitionarea primei locuinte, stabilit in prezent la maximum 60.000 euro, si nici suplimentarea bugetului alocat pentru astfel de garantii, daca programul va impune o alta formula. Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos