Isarescu crede ca bancile trebuie sa o lase mai moale

Isarescu crede ca bancile trebuie sa o lase mai moale

„In ultimii doi ani a fost o batalie pe cota de piata de nu s-a vazut banca cu banca”, a declarat astazi guvernatorul Mugur Isarescu, la postul TV Money Channel. Seful Bancii Nationale spune ca activitatea de creditare trebuie sa inceapa sa fie caracterizata de mai multa prudenta, dupa ce bancile s-au concentrat in ultimii

„In ultimii doi ani a fost o batalie pe cota de piata de nu s-a vazut banca cu banca”, a declarat astazi guvernatorul Mugur Isarescu, la postul TV Money Channel. Seful Bancii Nationale spune ca activitatea de creditare trebuie sa inceapa sa fie caracterizata de mai multa prudenta, dupa ce bancile s-au concentrat in ultimii doi ani pe cresterea cotei de piata. Guvernatorul reafirma astfel apelurile la prudenta adresate bancilor, concentrate in ultimii ani aproape exclusiv pe cresterea cotelor de piata si expansiunea creditarii.

Anterior, intr-o interventie publica de la sfarsitul anului trecut, guvernatorul aratase ca analizele BNR privinta piata bancara relevau faptul ca tintele de cote de piata pe care si le-au propus bancile comerciale depaseau 200%. Acest lucru este normal, in conditiile cresterilor accelerate inregistrate de creditul neguvernamental, de peste 50% anual, considera Mugur Isarescu. Evolutia accelerata a impruturilor a continuat, ritmul de crestere anual al creditului neguvernamental urcand la inceputul acestui an la 55,5%, pe fondul avansului puternic al creditului in valuta, de 74,1%.

Isarescu caracterizeaza aceasta expansiune a creditului drept un optimism exagerat, o „exuberanta irationala”, ce poate fi oprita printr-o schimbare de atmosfera la nivelul dezbaterilor, fie de o inversare de trend, mult mai dureroasa insa. „In masura in care activitatea bancara este dominata numai de cresterea cotelor de piata, banca centrala trebuie sa isi ciuleasca urechile pentru ca principalul determinant al activitatii de creditare nu mai este prudenta”, declara guvernatorul in urma cu cateva zile, intr-un interviu acordat in Cotidianul si Business Standard.

Mugur Isarescu remarca schimbarea pozitiei bancherilor fata de creditului in valuta. „Cred ca bancherii au devenit mai constienti de riscuri”, a declarat domnia sa astazi. De asemenea, in urma cu cateva zile, guvernatorul saluta interventia sefului CEC si al Asociatia Romana a Bancilor privind restrictionarea creditarii in valuta, principalul element care da batai de cap Bancii Nationale in ceea ce priveste piata imprumuturilor. Asemenea discursuri arata ca bancherii incep sa incline spre prudentialitate. „Salut interventia domnului Ghetea si a altor bancheri care au dezbatut aceasta tema, pentru ca, in acest fel, cred ca se schimba atmosfera generala in care se discuta pe marginea expansiunii creditului in Romania: de la dominatia promovarii de noi produse pentru cresterea cotelor de piata spre prudentialitate”, a declara Isarescu.  

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos