Isarescu: Concurenta dintre bancile romanesti este slaba

Isarescu: Concurenta dintre bancile romanesti este slaba

Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa "paseze" clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca nu este o problema de numar, ci de forta a jucatorilor. "Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o

Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa "paseze" clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu, adaugand ca nu este o problema de numar, ci de forta a jucatorilor. "Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar-bancar se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori intr-o adevarata inconstienta costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, în ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (…) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca un sistem bancar concurential nu înseamna neaparat multi actori, ci mai curand concurenti puternici, sanatosi, care au capacitatea sa lupte cu costurile, sa stie cum s-o faca si sa duca în jos costurile transferate catre clienti. Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt în primul rand rezultatul unei analize de risc precare. "În continuare, în ciuda progreselor, este clar ca în sistemul financiar-bancar trebuie sa se întareasca concurenta", a conchis Isarescu.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos