credius.ro

Isarescu: Bancile sa nu-si traga un glonte in picior si sa puna clientii sa plateasca dobanzi de 50%

20 octombrie 2008

In ultimele zile, dobanzile la care bancile isi imprumuta bani pe pietele interbancare, Robor, au ajuns la valori foarte mari, de peste 50%. Desi situatia este evident doar o anomalie, Banca Nationala se teme ca bancile comerciale ar putea transfera aceste dobanzi clientilor care au luat credit in moneda nationala. Asta pentru ca foarte multe contracte de imprumut au ca referinta  dobanda Robor, la care se adauga o marja.

In aceste conditii, seful BNR le cere bancilor sa nu transmita celor care au luat credite astfel de dobanzi de 40-50%, intrucat risca sa-si piarda clientii. „Sugerez bancilor sa nu-si traga un glont in picior, sa nu-si dea cu stangul in dreptul si sa isi sperie clientii ca aceasta este dobanda din contractul de creditare. Bancile risca sa piarda clienti daca transfera clientilor dobanzi de 40-50%”, a declarat Isarescu astazi, in cadrul unui briefing de presa.

Guvernatorul spune ca bancile ar fi in stare sa faca acest lucru, insa subliniaza ca transferarea dobanzilor mari clientilor ar fi o mutare gresita, in primul rand pentru bancile care au aplicat strategii agresive de castigare de cota de piata.

„Pentru banci, si mai ales pentru cele care s-au batut in ultimii ani de zile si au dat la o parte prudenta pentru cota de piata, ar fi neintelept sa incerce sa paseze aceste dobanzi clientilor. Sunt in stare sa faca acest lucru. Noi, ca banca centrala, nu putem sa ne bagam in lupta concurentiala. Dar avem si dreptul, si caderea sa va spun ca ar fi o miscare neinteleapta”, declara Isarescu.

Guvernatorul arata ca situatia de acum de pe piata interbancara, in care dobanzile depasesc mult nivelul dobanzii creditul lombard, la care BNR imprumuta banci bancilor, este una conjuncturala, care nu poate rezista mult. „Dobanzile Robid-Robor de saptamana trecut si de la inceputul acesteia nu mai reflecta decat cel mult partial realitatile pietei, a declarat Isarescu.

Aceasta problematica a fost discutata de guvernatorul BNR si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor atat la intalnirea de saptamana trecuta, cat si in cea de astazi. „O echipa tehnica de la BNR este in contact cu tehnicienii bancilor comerciale, cel putin pentru a transmite un mesaj clar ca ceea ce se intampla acum pe piata monetara nu este o situatie de durata, este conjuncturala”, spune seful bancii centrale.

Mugur Isarescu spune ca deja exista banci care utilizeaza in calculul dobanzii pe care o percep clientilor la credit, pe langa dobanda Robor, si o dobanda de baza sau prime-rate. Aceasta poate reprezenta fie o dobanda medie la care banca se refinanteaza, fie o dobanda preferentiala, cea mai scazuta, acordata de banca clientilor cu bonitate certa, la care se va adauga o marja, in functie de bonitatea fiecarui client.

Aceasta diversificare a referintelor face bine concurentei, este de parere guvernatorul, insa avertizeaza ca dobanzile astfel calculate trebuie sa fie transparente. „Trebuie ca bancile sa faca o infuzie de informatie, de cunostinte, catre clienti”, a avertizat Isarescu.

In ceea ce priveste utilizarea indicelui Robor ca referinta in calcularea dobanzilor la credite, Isarescu spune ca sugestia BNR este ca bancile sa nu ia in considerare depasirea ratei dobanzii la depozitele care se pot face la BNR (6,25% in prezent), ca limita inferioara, si rata la creditul lombard, la care banca centrala imprumuta bani bancilor (14,25% in prezent), ca limita superioara. 

„O sugestie pe care le-am facut-o celor de la ARB a fost ca si Roborul-ul sa ramana ca dobanda de referinta, desi ne asteptam sa mai apara disfunctionalitati. Sugestia noastra legata de utilizarea Robor ca dobanda de referinta este sa fie considerate nesemnificative pentru aceasta analiza depasirile celor doua dobanzi care arata canalul normal de functionare a pietei monetare. Canalul normal este intre rata dobanzii la depozite care se pot face la BNR si rata lombarda”, a aratat Isarescu. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro