Isarescu: Bancile cu probleme de lichiditate trebuie sa se capitalizeze si sa franeze creditarea

Isarescu: Bancile cu probleme de lichiditate trebuie sa se capitalizeze si sa franeze creditarea

Bancile cu o pozitie mai dificila de lichiditate trebuie sa faca eforturi sa ajunga la un nivel de lichiditate de 10-15% din bilant, prin capitalizare si prin temperarea creditarii, pentru a-si echilibra bilanturile, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat

Bancile cu o pozitie mai dificila de lichiditate trebuie sa faca eforturi sa ajunga la un nivel de lichiditate de 10-15% din bilant, prin capitalizare si prin temperarea creditarii, pentru a-si echilibra bilanturile, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, in aceste conditii, noi le invitam sa faca un efort si sa apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune si eforturi de capitalizare, cat si eforturi de temperare a creditarii", a declarat Isarescu.

El a precizat ca piata romaneasca nu are, in acest moment, o problema majora de lichiditate, cu atat mai mult cu car rezervele minime obligatorii constituie un rezervor masiv de lichiditate. "Faptul ca avem o rezerva minima obligatorie de 20% (din pasivele) in lei si 40% la valuta, inseamna ca exista un rezervor de lichiditate masiv", a spus guvernatorul. "Noi tinem lichiditatea la un nivel strans in piata si pentru ca ne ajuta sa ne consolidam drumul catre pozitia de creditor net al sistemului bancar", a adaugat el.

Guvernatorul BNR a reamintit ca trecerea de la pozitia de debitor net, in care banca centrala se afla in prezent, la cea de creditor net fata de sistemul bancar ar insemna revenirea la normalitate, dupa multi ani, si ar fi un canal de transmisie mult mai rapida a masurilor de politica monetara. "Eram ingrijorati in legatura cu eficienta masurilor luate, insa cresterea dobanzilor la depozite mai rapid decat a celor la credite confirma eficienta deciziilor de politica monetara", a spus guvernatorul.

Isarescu a mai spus ca piata titlurilor de stat este intarziata, dar spera sa devina o realitate. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase pe 9 aprilie ca titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna iunie, procesul de listare fiind accelerat pentru ca fondurile de pensii private obligatorii sa poata plasa banii pe care ii vor primi de la buget incepand cu luna mai.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos