Isarescu: Bancile au majorat dobanzile la depozite mai repede decat la credite

Isarescu: Bancile au majorat dobanzile la depozite mai repede decat la credite

Băncile comerciale şi-au modificat comportamentul faţă de anii precedenţi şi au crescut dobânzile la depozite mai repede decât la credite, după deciziile de majorare ale ratei de politică monetară, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Băncile şi-au schimbat comportamentul. Anul trecut, dacă BNR majora dobânda, băncile cu greu făceau modificări

Băncile comerciale şi-au modificat comportamentul faţă de anii precedenţi şi au crescut dobânzile la depozite mai repede decât la credite, după deciziile de majorare ale ratei de politică monetară, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Băncile şi-au schimbat comportamentul. Anul trecut, dacă BNR majora dobânda, băncile cu greu făceau modificări ale dobânzilor la depozite şi se duceau mai repede pe creşteri la credite. Acum au modificat mult mai repede dobânzile la depozite şi mult mai puţin la credite", a afirmat guvernatorul băncii centrale la un seminar organizat de Săptămâna Financiară. Oficialul băncii centrale a arătat că acest comportament reprezintă şi un efect al diminuării resurselor ieftine şi uşor accesibile din exterior.
          

 "Nu mai există acea generozitate, uneori agresivă, de a plasa lichidităţi în România", a spus Isărescu.

Mai mult, guvernatorul şi-a modificat prognoza privind trecerea băncii centrale în poziţie de creditor net al sistemului, afirmând că poate fi chiar o chestiune de săptămâni.

Guvernatorul BNR a reluat îndemnul către bănci de a se îndrepta către titluri de stat, pentru că în scurt timp vor fi nevoite să apeleze la facilităţile de creditare ale băncii centrale, unde trebuie să aibă active în colateral. El adăugat că este necesară şi revigorarea pieţei secundare a titlurilor de stat.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos