credius.ro

Isarescu avertizeaza: romanul e bun platnic pana la proba contrarie

30 iunie 2008

Guvernatorul crede ca situatia de acum din Romania, in care s-a ajuns sa se ia credite pentru platirea intretinerii, este ingrijoratoare. Un imprumut ar trebuie sa acopere un dezechilibru temporar si sa devina unul permanent. Isarescu reaminteste ceea ce multi oameni pot uita: “Creditul e luat pentru a fi dat inapoi, si cu dobanda nemiloasa de multe ori”. Astfel de aspecte arata ca, desi s-au facut pasi importanti in cultura creditului in Romania, in continuare mai avem multe de invatat.

In aceste conditii, tinand cont si de experienta internationala (vezi criza subprime din SUA!), seful BNR avertizeaza asupra momentului  in care vor aparea probleme in rambursarea creditului. Pana acum nu au existat problema importante in aceasta privinta, insa este nevoie de o reevaluare. “Romanul este bun platnic pana la proba contrarie”, reaminteste Isarescu bancherilor o declaratie facuta inca din 2004.

Guvernatorul atentioneaza in primul rand asupra creditelor date de banci cu prea multe usurinta, care se dovedesc niste produse periculoase. Aceasta abordare mai laxa a bancilor a permis multor clienti sa contracteze imprumuturi de consum cu adeverinte de salariu false. ”Contrafacerea documentelor de salarii a devenit in unele judete un obicei. Astfel de fenomene pot deveni foarte grave, intrucat datornicul poate disparea fara sa mai returneze banii”, spune Isarescu.

Aceste credite de consum acordate cu usurinta genereaza cresteri frumoase de cota de piata si profit pentru banci, insa se pot intoarce impotriva bancilor intr-o perioada in care pietele, inclusiv cea a finantarilor, sunt caracterizate de scumpiri.

Cu pistoalele atintinte catre creditul de consum in valuta

Creditul in valuta, in special cel de consum, reprezinta o amenintare importanta la adresa echilibrelor macroeconomice. Daca pentru multi romani acesta nu inseamna decat o masina sau o 'plasma' noua, in ochii BNR acest produs, oferit cu generozitate de bancile de la noi, este echivalent cu inflatie, deficit de cont si risc de curs valutar.

Guvernatorul Mugur Isarescu este ferm in acest sens: “Creditul in  valuta creste exagerat de mult pe retail, ceea ce genereaza risc de inflatie, de curs si deficit de cont. In primul rand avansul de peste 110% al creditului de consum ar trebui sa ne sperie, atat pe noi (n.r BNR si 'capii' economiei), cat si pe cei de la bancile comerciale”.

Seful BNR subliniaza ca institutia pe care o conduce are la dispozitie instrumente cu care sa actioneze impotriva cresterii prea rapide a crediului, precum provizioane si rapoarte de echilibru. De asemenea, Isarescu avertizeaza ca nu va intarzia sa le utilizeze daca bancile nu vor prelua mesajul de franare a avansului creditului in valuta. “Daca ne-am opri numai la transmiterea de mesaje, bancile s-ar speria o data, de doua ori, dar dupa aceea ne-ar rade in nas”, a declarat Isarescu.

De cealalta parte, bancherii reamintesc ca au si ei solutii de a se eschiva in fata masurilor restrictive ale BNR. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC, Radu Ghetea, descrie clar acest proces: “De fiecare data cand BNR gaseste un cartus, bancile gasesc o platosa pentru a se apara”.

“Bancile nu mai trebuie sa se eschiveze de gloantele BNR, in conditiile in care contextul international s-a schimbat, catre un deficit de lichiditate”, subliniaza in aceeasi nota guvernatorul BNR. Aceasta arata ca, desi cresterea rapida a creditului de consum este favorabila pentru banci si bancheri, aducand profituri si bonusuri mari, ea implica riscuri importante pentru stabilitatea financiara. Creditul in valuta este unul dintre cei mai importanti factori care alimenteaza deficitul de cont curent, in prezent de 14% din PIB. In prezent, estimeaza Isarescu, pentru economia romaneasca este sustenabil un deficit de 10%. Plafonarea creditului in valuta, in special cel de consum, ar evita o corectie brutala a deficitului de la 14% la 10%, cu efecte dezastruase asupra sistemului bancar.
“Creditul in valuta trebuie plafonat, in principal pe segmentul de consum. Noi o sa solicitam bancilor sa termine cu creditele usor acordate, precum cel cu buletinul si sa explice clientilor riscurile creditului in valuta. Creditul de consum dat intr-o maniera generoasa trebuie sa se limiteze”, a declarat Isarescu. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro