credius.ro

Ipotecarele au inghetat in luna lui Cuptor

22 septembrie 2008

Piata creditelor pentru locuinte este intr-o situatie dificila. Tranzactiile pe piata imobiliara au scazut, preturile s-au mai „dezumflat” putin, iar specialistii vorbesc despre un blocaj pe acest segment. Pe piata financiara accesul bancilor la bani s-a ingreunat, pe fondul crizei internationale, finantarile de la bancile-mama s-au scumpit, iar clientii resimt costuri mai mari. Astfel de cauze au facut ca, pentru prima oara in ultimii doi ani, soldul creditelor imobiliare sa scada. La acestea se adauga si perioada vacantelor, cand lumea este mai mult interesata de concedii decat de investitii imobiliare.

Potrivit statisticilor Bancii Nationale, in luna iulie soldul creditelor pentru locuinta acordate de banci s-a redus, de la 17,3 miliarde lei, la 16,9 miliarde lei. Cu alte cuvinte, volumul de imprumuturi imobiliare noi acordate de banci in iulie nu a putut sa-l depaseasca pe cel al rambursarilor de astfel de credite. Aceasta evolutie s-a datorat scaderilor inregistrate de creditele in euro si franci elvetieni, in timp ce imprumuturile pentru locuinte in lei au inregistrat o crestere marginala a soldului, la 1,57 miliarde lei. Creditele ipotecare in euro au scazut cu putin peste 2%, la 12,7 miliarde lei, iar cele in alte valute cu aproape 4%, la 2,6 miliarde lei.

La intreg nivelul creditului de retail (inclusiv pe creditul de consum) se remarca reticenta populatiei in a mai contracta credite in valuta, fie euro sau franci elvetieni. In iulie, soldul imprumuturilor in moneda europeana a inregistrat o scadere la 38,7 miliarde, de la 38,9 miliarde in iulie, in timp ce pe alte valute reducerea a fost de la 9,9 miliarde, la 9,8 miliarde.

Clientii s-au orientat astfel catre creditele in lei, care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere lunara anul acesta, alimentat aproape in totalitate de evolutia creditelor de consum in moneda nationala. Soldul imprumuturilor de retail in lei a ajuns in iulie la 39,3 miliarde lei, in crestere cu peste 3% fata de luna anterioara. Per total, creditul acordat de banci populatiei a avansat cu 1%, pana la 87,8 miliarde euro. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro