Invazie pe piata de asigurari

Invazie pe piata de asigurari

Asiguratorii europeni simt mirosul banilor mioritici. Si cum integrarea Romaniei in Uniunea Europeana le permite accesul liber pe piata autohtona a asigurarilor, firmele de profil nu s-au lasat prea mult invitate. Asa se face ca un numar de 21 de companii din statele membre intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, singura conditie necesara pentru inceperea

Asiguratorii europeni simt mirosul banilor mioritici. Si cum integrarea Romaniei in Uniunea Europeana le permite accesul liber pe piata autohtona a asigurarilor, firmele de profil nu s-au lasat prea mult invitate. Asa se face ca un numar de 21 de companii din statele membre intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, singura conditie necesara pentru inceperea operatiunilor fiiind notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. "Pana in prezent, si-au anuntat intentia de a desfasura activitatea in Romania 20 de societati de asigurare, din care trei din Germania, patru din Irlanda si treisprezece din Marea Britanie. Totodata, institutia a fost notificata si de o societate de asigurari din Austria cu privire la intentia acesteia de a-si deschide o sucursala pe teritoriul Romaniei, conform principiului dreptului de stabilire", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Una dintre companiiile care va activa in Romania este compania Europaische Reiseversicherung AG, membra a grupului European Travel Insurance. Compania va vinde, in Romania, asigurari de accidente, asigurari de sanatate, asigurari de bunuri in tranzit, alte asigurari de bunuri, asigurari de raspundere civila generala, asigurari de pierderi financiare si asigurari de asistenta turistica, potrivit paginii de internet a CSA. Compania austriaca a fost infiintata in 1907, iar din 1985 face parte din holdingul european specializat in asigurari turistice si de calatorie European Travel Insurance Group. Europaische Reiseversicherung AG colaboreaza cu divizia austriaca a asiguratorului italian Generali, extinderea companiei in Romania, Slovacia si Slovenia bazandu-se pe acest parteneriat.

Societatile care au notificat, pana in prezent, CSA, cu privire la intentia lor de a desfasura activitati in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, sunt: Allianz Versicherungs – Aktiengesellschaft (Germania), Axa Versicherungs Aktiengesellschaft (Germania), VHV Allgemeine Versicherung AG (Germania), Electric Insurance Ireland Limited (Irlanda), Lifeguard Insurance (Dublin) Limited (Irlanda), Starr Excess Liability Insurance International Limited (Irlanda), TCS Insurance Company of Ireland Limited (Irlanda), Aspen Insurance UK Limited (Marea Britanie), Brit Insurance Limited (Marea Britanie), Bupa Insurance Limited (Marea Britanie), Converium Insurance (UK) Limited (Marea Britanie), First Title Insurance Plc (Marea Britanie), FM Insurance Company Limited (Marea Britanie), Great Lakes Reinsurance (UK) Plc (Marea Britanie), Liberty Mutual Insurance Europe Limited (Marea Britanie), Mitsui Sumitomo Insurance Company (Europe) Limited (Marea Britanie), Scor UK Company Limited (Marea Britanie), Society of Lloyd’s (Marea Britanie), Sompo Japan Insurance Company of Europe Limited (Marea Britanie) si Stewart Title Limited (Marea Britanie).

Chiar si asa presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania, Cristian Constantinescu, nu considera invazia societatilor vest-europene un pericol pentru companiile autohtone. "Personal nu cred ca aceasta concurenta va afecta foarte mult piata asigurarilor din Romania deoarece aceasta piata are drept componenta majora asigurarile auto, care necesita prezenta locala si reprezentare teritoriala, in acest sens companiile romanesti aflandu-se in avantaj", este de parere Cristian Constantinescu.

Piata a crescut cu 30% in 2006

Volumul subscrierilor din contracte de asigurare in primele noua luni ale anului 2006 s-a ridicat la 4,25 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), conform raportarilor transmise CSA de catre societatile de asigurare autorizate. Piata asigurarilor a inregistrat anul trecut un volum al primelor brute subscrise de 1,62 miliarde de euro, potrivit estimarilor jucatorilor de pe piata. Cresterea de peste 30% a pietei asigurarilor este determinata in principal de asigurarile generale, dupa cum arata datele pe primele noua luni. Per total, in primele noua luni ale anului 2006 s-au incheiat 14,1 milioane de contracte, dintre care 60% pentru asigurari generale.

Crestere spectaculoasa a asigurarilor de viata in urmatorii ani

Asigurarile de viata au generat, in primele noua luni ale lui 2006, subscrieri de peste 800 de milioane de lei, adica aproximativ 232 de milioane de euro. Specialistii in domeniu sunt de parere ca aceasta clasa are un potential semnificativ de crestere si ca urmatorii ani vor marca o dezvoltare puternica a acesteia. "Estimam piata asigurarilor de viata la peste 700 de milioane de euro la sfarsitul anului 2010", sustine vicepresedintele Interamerican, Emilia Bunea. Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, previzioneaza ca, in anul 2020, volumul subscrierilor pe clasa asigurarilor de viata va atinge un volum de 8-10 miliarde de euro.

Asiguratii isi asuma riscuri mari cu o societate de afara

Dupa 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale Uniunii Europene poate desfasura operatiuni in Romania (direct sau prin intermediul unei sucursale) dupa notificarea CSA. "Acestea trebuie sa trimita o notificare catre autoritatea de reglementare din Romania prin care sa anunte intentia de a-si extinde activitatea si pe teritoriul tarii noastre", se mai arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In situatia in care o asemenea societate este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea, conform legislatiei nationale a acelui stat, si nu sunt acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania din contributiile asiguratorilor romani, se precizeaza in comunicatul institutiei.

Gabriela Dinu
gabriela.dinu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos