Institutiile financiare nebancare vor clasifica si proviziona creditele

Institutiile financiare nebancare vor clasifica si proviziona creditele

Firmele de leasing, societatile de credit si celelalte institutii financiare nebancare (IFN), exceptand fondurile de garantare, vor aplica normele BNR privind clasificarea si provizionarea creditelor, potrivit unui regulament aprobat de banca centrala si publicat, luni, in Monitorul Oficial. Noul regulament, care modifica Regulamentul BNR 5/2002 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor, va intra in

Firmele de leasing, societatile de credit si celelalte institutii financiare nebancare (IFN), exceptand fondurile de garantare, vor aplica normele BNR
privind clasificarea si provizionarea creditelor, potrivit unui regulament aprobat de banca centrala si publicat, luni, in Monitorul Oficial.

Noul regulament, care modifica Regulamentul BNR 5/2002 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor, va intra in vigoare la trei luni de la publicare, respectiv in data de 19 iunie si se va aplica atat IFN-urilor inscrise in Registrul Special, cat si celor din Registru General (firme cu o cifra de afaceri de sub 200.000 de euro).

Spre deosebire de banci, IFN-urile vor clasifica imprumuturile acordate doar in functie de serviciul datoriei (numarul de zile de intarziere) si initierea de
proceduri judiciare, fara sa mai tina seama de performanta financiara a imprumutatului.

Insitutiile financiare nebancare vor aplica aceleasi categorii de clasificare, respectiv standard, in observatie, substandard, indoielnic si pierdere.

Pentru aplicarea regulamentului BNR, IFN-urile vor intocmi, dupa intrarea in vigoare a acestuia, norme interne, care trebuie aprobate de Consiliul de Administratie.

Institutiile financiare nebancare sunt companii nonbancare, care acorda credite de consum, finantari in leasing sau alte tipuri de credite, pentru care
autoritatile au adoptat in 2006, reglementari speciale.

La finele anului 2005, institutiile financiare nebancare au raportat un sold al creditelor acordate de 9,3 miliarde lei, cu 52,7% peste decembrie 2004. Soldul creditelor IFN reprezinta 9,3% din imprumuturile acordate de sectorul bancar.

Aproximativ 55% din finantari au provenit de la IFN aflate in proprietatea a 13 banci comerciale, care detin 88% din capitalul institutiilor financiare nebancare.

Sursa: Mediafax

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos