Infuzie de 130 mil. euro in asigurari in 2006, pentru acoperirea pierderilor la polite auto

Infuzie de 130 mil. euro in asigurari in 2006, pentru acoperirea pierderilor la polite auto

Companiile de asigurari au adus, anul trecut, o infuzie de capital de 130 de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor pe segmentul politelor auto, care reprezinta peste doua treimi din totalul pietei, potrivit datelor prezentate, luni, de reprezentantii firmelor, in cadrul conferintei Finantarea proiectelor publice in Europa Centrala si de Sud-Est. Fondurile de 130 de

Companiile de asigurari au adus, anul trecut, o infuzie de capital de 130 de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor pe segmentul politelor auto, care reprezinta peste doua treimi din totalul pietei, potrivit datelor prezentate, luni, de reprezentantii firmelor, in cadrul conferintei Finantarea proiectelor publice in Europa Centrala si de Sud-Est.

Fondurile de 130 de milioane de euro au fost alocate, in proportie de 90%, acoperirii pierderilor consemnate in anii precedenti pe segmentul asigurarilor auto, in vederea mentinerii gradului de solvabilitate in limitele stabilite de autoritatile de reglementare, a declarat luni, Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR), la un seminar pe tema asigurarilor auto.

"Competitia ridicata pentru castigarea de cota de piata pe segmentul auto a ridicat nivelul tentatiei operatorilor de a ignora principiile prudentiale in activitatea de subscriere", a afirmat Constantinescu.

El a aratat ca nu detine date pentru 2006, dar in anii anteriori peste 80% indemnizatiile platite de asiguratori au fost reprezentate de obligatii din contracte de asigurari auto. Dauna medie a urcat de la 350 de euro in 2002 la 550 de euro in 2005, iar numarul dosarelor de dauna a depasit probabil 300.000 in 2006, fata de 150.000 in 2005.

Potrivit lui Constantinescu, patronii de service-uri auto au solicitat tarife mai mari pentru manopera, ceea ce presupune o majorare a preturilor asigurarii.

Ponderea primelor brute subscrise pentru polite auto a fost anul trecut de circa 70% din totalul pietei, a declarat la seminar presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Angela Toncescu.

Volumul total al primelor brute subscrise a fost anul trecut de 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 33%, potrivit datelor CSA. UNSAR a estimat in luna februarie ca piata a trecut pe pierderi anul trecut, de la un profit de circa 1% din cifra de afaceri in 2005.

In categoria asigurarilor generale, care au insumat 1,3 miliarde de euro, o pondere de 32% au detinut-o politele obligatorii de Raspundere Civila Auto (RCA), iar cele Casco au reprezentat 44%, a spus Toncescu.

Rata daunalitatii, exprimata ca procent de clienti care au solicitat despagubiri in numarul total de polite incheiate a fost de 60-61%, conform datelor preliminare, iar indemnizatiile platite au urcat cu 47% fata de 2005, a afirmat Toncescu.

Pe segmentul RCA conduce Asirom, cu o cota de piata de 22%, urmata de Omniasig – 22%, Astra – 11%, BCR Asigurari 9% si Allianz tiriac – 8%.

La politele Casco, Allianz tirica este pe prima pozitie, cu o cota de piata de 41%, dupa care urmeaza Astra – 16% si Asirom – 14%.

CSA a estimat pentru acest o crestere a pietei asigurarilor la peste doua miliarde de euro.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos