credius.ro

Incotro se indreapta bancile romanesti? Banca de retail sau Banca de investitii?

27 martie 2007

Anul 2006 a fost un an extrem de bun pentru bancile de investitii de pe Wall Street. Bancile de investitii, conduse de Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co si Merrill Lynch, au colectat cele mai mari comisioane de cand Bloomberg le contabilizeaza. Din activitatea de trading, brokerage si cele mai mari preluari din istorie, ele au inregistrat profituri record in 2006. Numai din activitatea de fuziuni & achizitii, subscriere de actiuni si obligatiuni, bancile de investitii au totalizat comisioane de 71 miliarde dolari in 2006 fata de numai 53 miliarde dolari in 2005.

In topul bancilor de investitii se afla Citigroup, condusa de CEO Charles Prince, care este pentru al treilea an consecutiv nr. 1 si a colectat comisioane totale din activitatea de fuziuni & achizitii, subscriere de actiuni si obligatiuni de 5,8 miliarde dolari in 2006, in crestere cu 32% fata de 4,4 miliarde dolari in 2005. Locul secund este ocupat de Goldman Sachs, condusa de CEO Lloyd Blankfein, care a colectat comisioane de 5,6 miliarde dolari in 2006, doar cu 2 procente mai putin decat Citigroup. Charles Prince nu isi poate permite un pas gresit. Cele doua banci sunt acum asa apropiate ca valoare globala a comisioanelor asa incat chiar o singura mare tranzactie ar putea rasturna ierarhia. Morgan Stanley detine pozitia a treia cu 5,2 miliarde dolari comisioane, urmata de JPMorgan Chase cu 4,7 miliarde dolari. Merrill Lynch este pe locul 5 cu comisioane de 4,5 miliarde dolari.

Anul 2006 a fost unul de asemenea bun pentru bancile activand pe piata romaneasca, dar spre deosebire de bancile ce actioneaza pe pietele financiare dezvoltate (Statele Unite, Elvetia, Germania, Franta, Anglia), motorul cresterii bancilor pe piata romanesca este activitatea de retail.

Bancile romanesti, conduse de tripleta BCR - Erste Grup, BRD- Societe Generale Groupe si Raiffeisen Bank, au inregistrat profituri in crestere din activitatea de retail decurgand din imprumuturi catre populatie, intreprinderi mici si mijlocii si intreprinderi mari. De altfel, bancile romanesti desi au investit sume importante in extinderea retelei de retail formata din sucursale si agentii, au afisat profituri in crestere, bineinteles cu cateva exceptii.

Pentru anul 2007, bancile romanesti au anuntat ca isi vor concentra activitatea tot pe partea de retail si vor continua sa deschida noi sucursale si agentii cu servicii orientate cu precadere spre populatie si intreprinderile mici si mijlocii.

Aceasta concentrare a bancilor romanesti spre creditarea populatiei si intreprinderilor mici si mijlocii pe baza indeplinirii unor criterii minimale cuprinse in scoring-urile interne, ar putea fi sursa in viitor al unor dezechilibre financiare majore o data cu inversarea trendului pozitiv inregistrat astazi pe piata de retail.

Oare cand vom vedea o schimbare de optica a bancilor romanesti, adica o schimbare de macaz spre activitatea specifica bancilor de investitii? Aceste activitati de banca de investitii care decurg din trading, brokerage si fuziuni & achizitii ar putea constitui un potential urias de castiguri pentru bancile romanesti.

Un prim pas a fost facut la sfarsitul lui decembrie 2006, prin noile reglementari introduse de CNVM si BNR, reglementari care permit bancilor romanesti sa inglobeze activitatea desfasurata pe piata de capital de societatile de servicii de investitii financiare. Ca urmare a acestor reglementari, ING Bank a decis in anul 2007 sa inglobeze activitatea ING Securities si alte banci ii vor urma exemplul.

O nota aparte in peisajul financiar romanesc este facuta de SSIF Broker Cluj condusa de Presedintele Petru Prunea. Casa de brokerage din Cluj urmareste sa se transforme si sa aiba activitati specifice unei banci de investitii. Din pacate, initiativa - de altfel laudabila - a acestei firme autohtone, a fost stopata de BNR, fiind refuzata de reprezentantii Directiei Reglementare si Autorizare din cadrul Bancii Centrale pe motiv ca legislatia financiar-bancara in vigoare nu permite acest lucru. Sa fie de vina legislatia in vigoare sau faptul ca reprezentantii BNR inca nu inteleg modul de functionare al bancilor care actioneaza pe pietele financiare dezvoltate?

Care este modelul de urmat pentru bancile romanesti? Fara indoiala activitatea de retail se potriveste mai bine in acest moment pentru bancile romanesti. Dar cat timp va mai fi piata de retail o sursa de castiguri si motorul cresterii pe piata bancara romanesca? Greu de spus in acest moment, dar bancile romanesti ar trebui sa aiba in vedere si dezvoltarea pe langa activitatea de retail si a activitatii de banca de investitii.

Turmacu Dan - Constantin
Analist Financiar
[email protected] 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro