Inceputul verii readuce apetitul populatiei si firmelor pentru creditele in valuta

Inceputul verii readuce apetitul populatiei si firmelor pentru creditele in valuta

Dupa mai multe luni de incetinire a dinamica de crestere, creditul in valuta revine la inceputul acestei veri. Potrivit datelor BNR, in luna iunie creditul in valuta a ajuns la 98,1 miliarde lei, in crestere (reala) cu 4,3% fata de luna anterioara. Este cel mai inalt ritm de crestere lunara inregistrat in acest an pentru

Dupa mai multe luni de incetinire a dinamica de crestere, creditul in valuta revine la inceputul acestei veri. Potrivit datelor BNR, in luna iunie creditul in valuta a ajuns la 98,1 miliarde lei, in crestere (reala) cu 4,3% fata de luna anterioara. Este cel mai inalt ritm de crestere lunara inregistrat in acest an pentru imprumuturile in valuta, si cu mult superior celui din aprilie, de 2,9%.

Pe fondul acestui avans rapid al imprumuturilor in valuta, si creditul neguvernamental a inregistrat o accelerarea a ritmului de crestere. La sfarsitul lui iunie, sodul creditului neguvernamental era de 178,1 miliarde lei, cu 3,4% mai mare decat in mai. La nivelul unui an, creditul a inregistrat o majorare de 50,5% in termeni reali, pe seama cresterii cu 28,9% a componentei in lei si cu 62,7% a celei in valuta. Avansul creditului in lei continua sa incetineasca, coborand la un pas lunar de crestere de 1,8%, fata de 3,1%, 2,8% si 1,9% in lunile anterioare. Ca volum, creditul in lei era de 80 miliarde lei la sfarsitul lui iunie.

Daca pe credite populatia si firmele prefera valuta, lucrurile stau invers in ceea ce priveste economisirea. Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au accelerat avansul anual la 40,1% in iunie, de la 39,8% in mai, pe fondul cresterii valorii depozitelor in lei intr-un ritm dublu fata de cel al economiilor in valuta.

Fata de mai, depozitele populatiei si firmelor au crescut in iunie cu 2,5%, pana la 140,725 miliarde lei (38,6 miliarde euro), in conditiile in care depozitele in valuta au crescut cu 1,5%, iar cele in lei s-au majorat cu 3%.

Cea mai rapida evolutie a fost inregistrata de depozitele in lei ale populatiei, care au crescut in iunie cu 3,2% fata de luna precendenta (si au avansat cu 38,8% fata de iunie 2007), pana la 49,66 miliarde lei. Depozitele populatiei au crescut cu 1,5% fata de mai, pana la 28,27 miliarde lei (7,75 miliarde euro). In total, populatia din Romania avea, la sfarsitul lui iunie, depozite in banci, in lei si in valuta, in valoare de 77,9 miliarde lei (21,4 miliarde euro), in timp ce firmele tineau in depozite bancare 62,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro).

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos