Inainte de vacanta de vara, romanii renunta la economisire si aleg creditele

Inainte de vacanta de vara, romanii renunta la economisire si aleg creditele

Multi romani si-au planificat vacanta de vara pe banii bancilor. Aceasta este una dintre interpretarile pe care le-ar putea lua datele publicate de Banca Nationala cu privire la evolutia indicatorilor monetari in luna premergatoare inceputului verii. Daca aceasta este numai o ipoteza „estivala", putem spune cu certitudine ca imprumuturile populatiei au inregistrat in luna mai

Multi romani si-au planificat vacanta de vara pe banii bancilor. Aceasta este una dintre interpretarile pe care le-ar putea lua datele publicate de Banca Nationala cu privire la evolutia indicatorilor monetari in luna premergatoare inceputului verii. Daca aceasta este numai o ipoteza „estivala", putem spune cu certitudine ca imprumuturile populatiei au inregistrat in luna mai printre cele mai rapide ritmuri lunare de crestere de anul acesta.

Astfel creditul in lei acordat populatiei a inregistrat cel mai inalt ritm de crestere lunar din acest an, avansand fata de aprilie cu 4,5%, pana la aproape 27 miliarde lei. In comparatie, cea mai mare creste de pana atunci fusese inregistrata in martie, cand avansul lunar al acestei componente a fost de 3,7%. Ritmul lunar de crestere al creditului in valuta acordat populatiei a fost in luna mai de 4,8%, fiind depasit doar de cel inregistrat in luna martie, 5,7%. Soldul imprumuturilor in valuta ale persoanelor fizice s-a apropiat in mai de 20 miliarde lei.

Si in luna mai evolutia imprumutului in valuta al populatiei a fost mai rapida decat cea a componentei in moneda nationala. Este pentru a patra luna consecutiva cand soldul creditelor in valuta contractate de populatie l-a depasit pe cel al creditelor in lei. Anualizat, componenta in valuta a creditului al populatiei a avansat cu 80,8%, iar cea in lei cu 59,5%.

Creditul neguvernamental in lei a inregistrat la 31 mai o crestere cu 4,4% fata de aprilie (anualizat 50,3%), pana la 55,3 miliarde lei. Evolutia lunara a componentei in valuta a fost de 3,2% (anualizat 47,8%), pe seama cresterii cu 2,1% a creditului acordat companiilor. Creditul neguvernamental total a avansat luna trecuta cu 3,8% (3,1% in termeni reali) fata de aprilie si cu 49,1% in comparatie cu aceeasi perioada a lui 2006, pana la 106,5 miliarde lei.

Scad depozitele

Ritmurile de crestere ale depozitelor populatiei au continuat sa se situeze si in mai pe o panta descendenta. Componenta in lei a inregistrat un ritm lunar de crestere de numai 1%, in scadere fata de 2,3% in aprilie, 4,4% in martie, 3,9% in februarie si chiar 8,1% in ianuarie. O evolutie asemanatoare au avut-o si depozitele populatiei in valuta, urcand in mai cu 1,1% fata de luna anterioara, fata de 3,9% in perioada februarie – martie.

Depozitele totale ale clientilor neguvernamentali au scazut in luna mai cu 0,6% fata de aprilie, ajungand la 98,2 miliarde euro. Aceasta reducere are la baza evolutia depozitelor firmelor. Economiile in lei ale companiilor au scazut in mai cu 2,9% in comparatie cu aprilie, pana la 33,1 miliarde lei, iar cele in valuta s-au redus 1,4%, la 13 miliarde lei. In aceste conditii, depozitele in lei au inregistrat o scadere cu 0,9 procente, valoare soldului la 31 mai fiind de 67,2 miliarde lei, in timp ce componenta in valuta a crescut cu numai 0,1%, pana la aproape 31 miliarde lei. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos