In Romania este aproape imposibil sa fii student pe credit

In Romania este aproape imposibil sa fii student pe credit

In momentul de fata viata de student nu mai e asa de simpla. Costurile de scolarizare sunt in continua crestere. Aceasta se datoreaza pe de o parte taxelor percepute de facultati si pe de alta parte cheltuielilor destul de mari pentru cazare si intretinere. Se mai adauga necesitatea investirii intr-un calculator, carti si multe alte

In momentul de fata viata de student nu mai e asa de simpla. Costurile de scolarizare sunt in continua crestere. Aceasta se datoreaza pe de o parte taxelor percepute de facultati si pe de alta parte cheltuielilor destul de mari pentru cazare si intretinere. Se mai adauga necesitatea investirii intr-un calculator, carti si multe alte lucruri indispensabile vietii de student. Daca familia nu ii poate sustine aceste cheltuieli, atunci studentului nu-i raman prea multe optiuni. Una dintre ele ar fi sa se angajeze. Insa, daca esti student la o facultate la care prezenta este obligatorie este un pic cam greu sa-ti gasesti de lucru. Alta optiune ar fi aceea de a te imprumuta la o banca.

In tarile occidentale acest lucru este o practica des utilizata de studenti. Bancile au produse speciale dedicate studentilor care nu se pot angaja pe perioada studiilor datorita orarului incarcat. De exemplu, in Marea Britanie, Royal Bank of Scotland (RBS) ofera credite pentru studentii medicinisti. Aceste imprumuturi pot fi folosite pentru plata necesitatilor, pentru achizitia unei masini sau pentru inscrierea la cursuri optionale. In primii doi ani de studii ei pot imprumuta aproximativ 1.000 de lire (1.500 euro), iar in anii terminali pot ajunge la imprumuturi de pana la 15.000 lire (22.000 euro). Foarte important la acest credit este faptul ca nu esti obligat sa rambursezi absolut nimic in perioada studiilor. Rambursarea va incepe la 6 luni dupa absolvire si se va intinde pe o perioada de maxim 7 ani.

Cum arata un credit pentru studii pe plan local

In momentul de fata in Romania doar BRD, Banca Transilvania si HVB-Tiriac acorda credite pentru studenti. Daca nu ai un loc de munca HVB-Tiriac nu te poate ajuta. Pentru a avea acces la creditul oferit de institutie trebuie sa ai neaparat un loc de munca, venitul lunar fiind cesionat in favoarea bancii. Pe langa aceasta va trebui sa iti garantezi creditul cu ipoteca pe un imobil, iar asigurarea lui va fi si ea cesionata in favoarea bancii. Fara ajutorul familiei majoritatea studentilor nu se pot apropia de acest credit. Banca Transilvania se adreseaza doar celor care au obtinut o bursa in strainatate sau celor care doresc sa-si continuie studiile dupa absolvirea facultatii. Banca va acoperi cheltuielile care exced bursa, cum ar fi cheltuieli de transport, cazare, taxe, etc. De asemenea si cei care doresc sa-si continuie studiile in tara sau in strainatate pot beneficia de acest imprumut, banca acoperind cheltuielile referitoare la plata studiilor. Pentru a putea contracta acest credit vor trebui depuse documente care sa dovedeasca obtinerea bursei sau acceptul institutiei de invatamant. Garantiile depuse (imobiliare, mobiliare sau depozite colaterale) vor trebui sa acopere 120% din valoarea creditului si dobanda pe 3 luni.

BRD are insa o oferta care se muleaza pe nevoile unui student – Creditul 10. Pentru a obtine creditul nu este obligatoriu sa fii angajat, iar banca nu te intreaba ce vrei sa faci cu banii imprumutati. Aici poti obtine un credit de pana la 1.000 de euro pe care va trebui sa-l rambursezi in maxim 5 ani. Dar pentru a beneficia de acest credit nu este suficient doar sa fii student. Va trebui sa nu ai mai mult de 30 de ani, sa fii student in ultimul sau penultimul an de studiu si mai ales sa fii inscris in cadrul unei universitati agreate de BRD. Daca indeplinesti conditiile impuse de banca, vei primi un card creat special pentru studenti, "Card 10", in care iti vor fi virati banii. Cardul este gratuit si este valabil 1 an, cu posibilitatea de innoire automata. Dupa contractarea creditului poti beneficia de o perioada de gratie, in care sa nu platesti decat dobanda. Ea poate fi acordata pe maxim doi ani dupa cum urmeaza: la o perioada ramasa pana la finalizarea studiilor mai mica de un an perioada de gratie este de maxim 1 an, in timp ce la o perioada de studiu ramasa de peste un an perioada de gratie este de maxim 2 ani.
In cazul in care s-a optat pentru perioada de gratie, in momentul inceperii achitarii ratelor, acestea vor fi mai mari datorita reducerii timpului necesar rambursarii creditului. Dobanda este variabila si se reactualizeaza periodic in corelatie cu evolutia pietei financiar-bancare.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos