In programul Prima Casa 4, doar patru?

In programul Prima Casa 4, doar patru?

Noul program Prima Casa, prin care garantia de la stat va acoperi doar jumatate din valoarea imprumutului, va putea fi aplicat doar de bancile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din imprumut. Guvernul a insistat sa mentina in varianta noua a programului Prima Casa

Noul program Prima Casa, prin care garantia de la stat va acoperi doar jumatate din valoarea imprumutului, va putea fi aplicat doar de bancile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din imprumut. Guvernul a insistat sa mentina in varianta noua a programului Prima Casa toate conditiile initiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar daca numai jumatate din imprumut va fi garantat de stat, potrivit Mediafax.

 

BCR, BRD, CEC Bank si Banca Transilvania, sunt bancile interesate

In cazul acoperirii integrale a riscului prin garantie suverana, bancile nu mai erau obligate sa respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populatiei. Pentru o garantie a statului de numai 50% din valoare, institutiile de credit vor aplica, insa, pentru jumatate din imprumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.

Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o banca ar trebui sa aiba prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total imprumut.

Multe institutii de credit au fost obligate insa de banca centrala sa practice un avans minim la creditele pentru populatie mai mare de 10%, cel mai des de 15%.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, spune insa ca bancile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% si vor sa participe la noul program Prima Casa pot solicita bancii centrale modificarea normelor interne.

Aceasta actiune, a continuat Ghetea, ar fi necesara nu doar pentru creditele noi, cat si pentru creditele deja acordate in programul Prima Casa, pentru care garantia suverana va fi redusa la jumatate.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa şi utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse şi persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati şi doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos