credius.ro

In general, daca ai ipoteca, poti sa vinzi casa! Practic, nu!

12 octombrie 2011

Bancile trebuie sa aiba in vedere dreptul debitorilor de a ipoteca sau chiar de a vinde catre o terta persoana bunurile deja ipotecate, chiar daca exista clauze contrare in contract, a declarat Mihai Dudoiu, avocat asociat la tuca Zbarcea & Asociatii. E bine venita precizarea avocatilor, insa multi clienti stiau deja despre aceasta posibilitate. Pe timp de criza multi au incercat si aceasta sansa de a scapa de un credit mult prea impovarator! Daca exista o ipoteca de rang I si acordul bancii, in general poti face o tranzactie imobiliara. In general. In particular, ramane sa vezi cat esti de norocos, pentru ca piata imobiliara actuala si pretul la care tu ai facut achizitia nu se prea "pupa". Adica pretul tau poate fi unul prea ridicat pentru realitatea actuala, chiar daca pretul este unul corect pentru tine, deoarece ai dat in vremea de boom imobiliar un pret mare, plus investiile ulterioare... Si dezamagirea continua, pentru multi clienti cu credite mari care nu pot scapa de ele:  nu prea are cine sa-ti cumpere casa, apartamentul, motelul, pensiunea...etc. Dar iata ce pasi poti face pentru a aea acordul bancii.

 

Solutia - Cum poti sa "imbunezi banca"

Una dintre solutii pentru vinderea bunului ipotecat o reprezinta accelerarea rambursarii. „Constitutorul poate fie sa instraineze, fie sa instituie o ipoteca de rang doi. Chiar daca am introdus clauze, acestea nu sunt valabile. Voi putea contractual sa stipulez ca daca apar astfel de situatii voi avea dreptul sa cer accelerarea rambursarii, iar tertul este tinut la executarea ipotecii.

Mai dificil este insa in cazul garantiei de rang doi", a spus Dudoiu la conferinta „Noutatile introduse prin Codul civil - Influenta asupra mediului de afaceri", organizata de societatea de avocati tuca Zbârcea & Asociatii (TZA) si Mediafax. Avocatul de la TZA a aratat ca in cazul ipotecii de rang subsecvent, creditorul se poate confrunta cu situatia in care contractul se deruleaza normal, dar garantia este executata de un alt creditor, pentru o suma mult mai mica.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro