In curand, CAR-ul adevarat pentru fermieri: Casa de credit rural

In curand, CAR-ul adevarat pentru fermieri: Casa de credit rural

Nu peste mult timp, taranii vor avea posibilitatea de a se imprumuta ieftin si avantajos pentru a-si dezvolta afacerile din agricultura. Autoritatile pregatesc actul normativ privind infiintarea caselor de credit rural. Acestea vor avea ca activitate finantarea fermierilor. Presedintele Comisiei senatoriale de buget, finanate, banci, Varujan Vosganian, a precizat pentru BankingNews ca legea va fi

Nu peste mult timp, taranii vor avea posibilitatea de a se imprumuta ieftin si avantajos pentru a-si dezvolta afacerile din agricultura. Autoritatile pregatesc actul normativ privind infiintarea caselor de credit rural. Acestea vor avea ca activitate finantarea fermierilor. Presedintele Comisiei senatoriale de buget, finanate, banci, Varujan Vosganian, a precizat pentru BankingNews ca legea va fi adoptata in aceasta primavara, in primul rand, pentru a sustine programul "Fermierul". –

Finantarea diferitelor activitati din agricultura este, dupa cum se stie, una dintre marile probleme cu care se confrunta cei ce muncesc pamantul sau cresc animale, ori isi  prelucreaza produsele specifice. Si mai clar, infiintarea unei culturi de camp, intretinerea ei pana la recoltare, inseamna cheltuieli cu utilaje si materiale de intretinere. La fel, a fi crescator de animale impune de bani pentru achizitionarea unor exemplare de rasa, pentru furaje de calitate si, fireste, pentru ingrijirea in sine a acestora.

Atunci cand vrei sa depasesti conditia unei agriculturi de subsistenta, asa cum o impun actualele conditii, este clar ca pentru activitatea respectiva este nevoie de investitii. In anii din urma, desi autoritatile din domeniu au facut operationale diferite forme de creditare, unele de provenienta internationala, se constata ca de acestea au beneficiat, in cea mai mare parte, detinatorii unor mari suprafete de pamant si a unor efective mari de animale.  Proprietarul “mediu” sa zicem asa, nu s-a prea putut apropia de aceste avantaje.

Iata motivul pentru care, din initiative ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, urmeaza sa apara asa-numitele Case de credit rural.  Ele vor functiona chiar la tara si vor fi un fel de case de ajutor, in sensul ca fermierii vor cotiza  si vor putea obtine mici imprumuturi. Acestea sunt vazute a fi ca un fel de banci populare, la care vor avea acces, in conditii avantajoase, cei ce au depus bani pentru capitalul social; altfel zis, o forma de intrajutorare.

Presedintele Comisiei buget, finante, banci din Senat, dl Varujan Vosganian ne-a declarat, in exclusivitate, ca proiectul de lege este in dezbaterea parlamentarilor, fiind de asteptat ca actul normativ sa fie adoptat chiar in aceasta primavara, pentru o mai buna derulare a programului “Fermierul”, si acesta initiat de Ministerul Agriculturii.

Domnia sa ne-a mai spus ca inca se discuta daca statul sa devina si el actionar, sau nu, si daca aceasta forma de creditare  va avea parte de supraveghere din partea Bancii Nationale. Este posibil, deci, ca respectivele entitati sa nu intre in reteaua bancara. Urmeaza a se mai stabili cate asemenea Case de credit vor exista. Cert este ca, indiferent de numar ori de statutul lor, acestea vot putea fi intalnite, nu peste multa vreme, in comunele de pe intinsul tarii, adica exact acolo unde taranii au nevoie de ele.

Alexandru Stroe
alex.stroe@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos