credius.ro

In ciuda cresterii activelor, nivelul creditarii este redus

9 august 2006

In urmatorii ani, tara noastra va inregistra un ritm de crestere al activelor bancare peste media europeana, pana cand se va apropia de nivelul intermedierii financiare din tarile dezvoltate. Numai in 2005, activele bancare au crescut cu 50% fata de anul precedent, peste media europeana, ca urmare a dezvoltarii creditarii non-guvernamentale, a declarat pentru NewsIn, Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD si care conduce in prezent o companie de consultanta financiara.

In opinia sa, acest excedent era necesar in conditiile in care tara noastra avea o intarziere foarte mare fata de restul tarilor la capitolul creditarii neguvernamentale si era firesc sa o recupereze. Chiar si in aceste conditii, suma tuturor creditelor non-guvernamentale in 2005 era de 22% din produsul intern brut (PIB), ceea ce e foarte putin, comparativ cu Bulgaria, unde indicatorul e de 28% si mult in urma Ungariei sau Cehiei", a explicat Baltazar.

Principala sursa de alimentare: cresterea creditarii

Un alt factor care a condus la cresterea activelor bancare l-a constituit afluxul de capital, precum si produsele financiare, aduse de catre bancile cu capital strain din tarile mama. "In septembrie se va liberaliza total contul de capital, fapt care va contribui la mentinerea unei tendinte de crestere a creditarii. Activele bancare vor continua sa creasca si in viitorii ani, poate intr-un ritm mai putin sustinut, dar oricum superior mediei europene. Mi se pare o evolutie fireasca, in ciuda tuturor eforturilor Bancii Centrale de a stopa avantul creditarii, pe care le pot intelege, intr-o anumita masura, pe planul luptei cu inflatia", a adaugat Baltazar pentru NewsIn.

La randul sau, vicepresedintele executiv al BCR, Ilie Mihai considera ca in Romania "exista un potential imens de dezvoltare prin cresterea creditelor, avand in vedere ponderea acestora in PIB, de doar 22%. Pentru a evita decalajele care ne despart ca nivel de dezvoltare de tarile vest-europene, trebuie sa mergem ceva mai accelerat". Bineinteles, se poate gasi o solutie de compromis, astfel incat bancile sa nu starneasca furia BNR-ului: sa accesam creditele care nu sunt inflationiste!

Greu de crezut ca imprumuturile ar putea fi orientate catre productia interna, astfel incat sa nu genereze inflatie. Un exemplu adecvat este piata automobilelor, unde tot mai multe marci de masini "din afara" ne fac cu ochiul pentru un leasing, iar perceptia romanilor fata de produsele romanesti privind calitatea lasa de dorit. "Logan spre exemplu, se vinde foarte bine pe credit. Bineinteles ca tot mai multe autovehicule sunt din import, dar nu poti sa mai tii o economie inchisa, in conditiile in care bati la portile UE", conchide Ilie Mihai, vicepresedinte BCR.

Una peste alta, bancile comerciale vor sa-si dezvolte activitatea, iar creditul este principalul instrument prin care se atinge acest obiectiv. Actionarii cer institutiilor bancare sa faca afaceri, fiindca acestea le aduc venituri si profit. In concluzie, bancherii cred ca problema s-ar rezolva cu o conditie. Aceste politici ale bancilor comerciale trebuie sa se intalneasca cu politica monetara a Bancii Centrale, cu politica fiscala a Guvernului. Si, in cazul unui mix de politici se pot dezvolta sustenibil si creditele, se poate tine sub control si inflatia si deficitul de cont curent.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro