In 2007, economiile unui roman vor ajunge la 631 de euro

Anul trecut, 16% din romanii cu varsta de peste 15 ani aveau contractat un credit de nevoi personale, comparativ cu 3% cat era in 2001, arata un studiu realizat de BA-CA – Bank Austria Creditanstalt. In acest sens, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est (CEE) din ultimii

Anul trecut, 16% din romanii cu varsta de peste 15 ani aveau contractat un credit de nevoi personale, comparativ cu 3% cat era in 2001, arata un studiu realizat de BA-CA – Bank Austria Creditanstalt. In acest sens, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est (CEE) din ultimii ani. Urmeaza Croatia, cu 22 procente in 2005, avand un numar de clienti dublu fata de 2001. Potrivit aceluiasi studiu, Bulgaria a inregistrat 7% in 2005, fata de 3% cat detinea in urma cu 4 ani.

In ceea ce priveste utilizarea produselor de economisire, acestea au inregistrat un trend descendent in majoritatea tarilor CEE, cea mai substantiala scadere fiind in Croatia – de la 38% din populatie (in anul 2001), la 26 % (in 2005). In Slovacia utilizarea acestora a scazut de la 67 procente la 56 procente, iar in Republica Cehia de la 62 procente la 56 procente.

In schimb, penetrarea pietei CEE cu produse bancare este in crestere. Slovenia este tara cu cea mai mare rata generala de utilizare a produselor bancare – 99 la suta din persoanele cu varste de peste 15 ani au relatii cu o banca. La polul opus se situeaza Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, unde numai 37 procente din aceste persoane au o relatie cu o banca.

Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai importante imprumuturi sunt cele acordate pentru masini, cu 54%, la polul opus situindu-se imprumuturile pentru echipamente sportive si vacante. Pentru 2007 insa, banca estimeaza ca depozitele romanilor vor ajunge la suma de 631 de euro pe cap de locuitor, fata de 182 de euro/cap locuitor cat era in anul 2000. In ceea ce priveste imprumuturile, acestea vor fi anul viitor – 453 de euro pe cap de locuitor, fata de 5 euro cat era in urma cu 5 ani.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos