Imprumuturile in valuta readuc pe plus creditarea

Imprumuturile in valuta readuc pe plus creditarea

Imprumuturile in valuta acordate de banci firmelor si populatiei au urcat cu 1,2% in noiembrie, si au sustinut majorarea soldului total a creditului neguvernamental cu 0,5%, in conditiile in care finantarile in lei au scazut cu 1,1% in termeni reali, potrivit datelor BNR, citate de Mediafax. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a

Imprumuturile in valuta acordate de banci firmelor si populatiei au urcat cu 1,2% in noiembrie, si au sustinut majorarea soldului total a creditului neguvernamental cu 0,5%, in conditiile in care finantarile in lei au scazut cu 1,1% in termeni reali, potrivit datelor BNR, citate de Mediafax. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna noiembrie 2010 cu 0,5% (in stagnare, in termeni reali) fata de luna octombrie 2010, pana la nivelul de 207,92 miliarde lei.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,6% (-1,1% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,2% (exprimat in euro, creditul in valuta a urcat cu 0,8%). Populatia a fost principalul beneficiar de credite in valuta, soldul acestor imprumuturi majorandu-se cu 1,4% pana la echivalentul a 65,6 miliarde lei, fata de 65,2 miliarde lei finantarile in devize straine atrase de la banci de firme. Dinamica este mai mai accentuata in cazul populatiei si pe segmentul creditarii moneda nationala, soldul imprumuturilor in lei atrase de persoanele fizice fiind cu 0,9% sub nivelul din octombrie, respectiv 36,17 miliarde lei. Firmele au in derulare finantari in moneda locala de 40,8 miliarde lei, in scadere cu 0,3% fata de octombrie.

La finele lunii noiembrie, creditul neguvernamental inregistra o crestere de 3,5% (-3,9% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2009, pe seama majorarii cu 8,2% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 8%) si a diminuarii cu 3,6% a componentei in lei (-10,5% in termeni reali). In ultimele 12 luni, firmele au accesat credite intr-un ritm mai rapid decat populatia, avansul pe valuta fiind de 10%, comparativ cu 6,5% in cazul persoanelor fizice. Cea mai ampla scadere din ultimul an a fost consemnata la creditele in lei pentru populatie, cu 7,2%, in timp ce soldul imprumuturilor in lei aproape a stagnat in peroada analizata. Creditul guvernamental a crescut in luna noiembrie cu 8,2%, pana la 58,29 miliarde lei. Comparativ cu 30 noiembrie 2009, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 23,1% (14,3% in termeni reali).

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos